KONFLIKTEN I BAJO AGUAN

Världsbanken kan dra in lån efter kritik

Världsbanken meddelade nyligen att banken kan komma att avbryta utbetalningar till ett honduranskt palmoljeföretag som ska ha gjort sig skyldiga till allvarliga människorättskränkningar och mord på lantarbetare de senaste fem åren.

Jordkonflikten i Honduras långt ifrån över

Tisdagen den 5 juni tog 3 500 småbrukare i 32 kooperativ i Aguándalen, i norra Honduras, formellt över 4 600 hektar mark som de tidigare ockuperat. Officiellt markerade överlåtelsen slutet på en tre år lång jordkonflikt, men i verkligheten är den långt ifrån över. Det var i slutet av maj som Miguel Facussé, Honduras rikaste man och ägare till företaget Dinant Group, hotade 3 500 småbrukare med tvångsförflyttning den 31 maj om de inte betalade för marken de ockuperade.

"EU bör frysa frihandel med Honduras för att stoppa blodig markkonflikt"

En internationell panel ledd av María Silva Guillen, tidigare kommissionär för den Interamerikanska kommissionen för de mänskliga rättigheterna, kunde på måndagen konstatera att Honduras bryter mot de flesta konventioner för de mänskliga rättigheter som landet skrivit under. Detta efter att panelen lyssnat på vittnesmål för flera övergrepp i den blodiga markkonflikt som plågar den bördiga Aguándalen i norra Honduras.

Kriminella poliser avslöjade i Honduras

Poliser i Honduras misstänks för att ha varit organiserade i ett nätverk som utfört mord, utpressningar, kidnappningar och narkotikabrott. Skandalen har lett till att landets regering avskedat flera polischefer och nu kan en omfattande utrensning av landets ökända poliskår vara på väg. Honduras poliskår är allmänt betraktad som djupt involverad i kriminalitet. Den senaste polisskandalen är den största som avslöjats sedan slutet av 90-talet då den omfattande korruptionen inom kåren ledde till att polisens ledning överfördes från militära till civila myndigheter.

Extremt våld i Bajo Aguán

Den ohållbara situationen i Bajo Aguán på Honduras atlantkust har sedan februari 2010 lett till att över 40 bönder mördats i området. Tortyr, kidnappningar och våldsamma avhysningar på grund av en långdragen jordkonflikt mellan småbrukare å ena sidan, och regering och storföretag på den andra, gör att befolkningen lever i skräck.

Prenumerera på KONFLIKTEN I BAJO AGUAN