Kampen för utbildningsreform i Chile

Studenter med demokrati som drivkraft

Skolgården på Liceo Tecnico, Valparaiso, Chile.

Fyra år efter de uppmärksammade studentprotesterna i Chile strider sociala rörelser fortfarande för gratis, statlig och demokratisk utbildning av god kvalité. Nu är flera reformer på gång, men studenterna är långt ifrån nöjda.

Skolfrågan i centrum när Bachelet återvänder till makten

I mitten av mars återvänder socialdemokraten Michelle Bachelet till presidentposten i Chile. Hon har utlovat stora reformer av landets utbildningsväsende - och kommer genast att utsättas för hårda påtryckningar från landets elev- och studentrörelser. Bachelet har lovat att landets fattigaste studenter ska ha fått tillgång till gratis högre utbildning efter hennes fyraåriga ämbetsperiod. Samtidigt menar skolexperter att detta inte räcker - de menar även att de stora klyftorna inom landets utbildningssystem, från förskolan och uppåt, måste motverkas.

Utbildning - fortsatt het fråga i Chile

I förra veckan arrangerade studentrörelsen i Chile årets första landsomfattande manifestation för skolreform. Samtidigt ligger ett lagförslag som i princip kriminaliserar sociala protester på kongressens bord. Omkring 250 000 människor runt om i Chile gick förra torsdagen man ur huse för att delta i olika demonstrationer för ett nytt skolsystem. Kraven lyder "gratis utbildning och av kvalité - för alla". Dessa krav är inte nya, sedan 2011 har Chiles skolsystem varit uppe för diskussion.

Studentrörelsen i Chile byter ansikte

Gabriel Boric har valts till ny ledare för Chiles största studentrörelse FECh. Analytiker menar att det kommer medföra en mer vänsterorienterad rörelse, medan studenterna själva siktar på en breddad rörelse, där inte bara utbildningsfrågan utan även andra sociala frågor som till exempel sjukvård kommer att tas upp. Den karismatiska och alltid så sansade Camila Vallejo fick styrka på foten för den mer radikale Gabriel Boric när Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECh), valde ny ledare tidigare i veckan.

Folkomröstning ska visa politikerna vägen

På fredagen och lördagen arrangerar rörelsen för skolreform i Chile en folkomröstning där medborgarna får ta ställning till rörelsens krav. Syftet är att tydliggöra vilka beslut regeringen bör ta som representanter för medborgarna.

"Demonstrationerna är vårt enda vapen"

Chiles studenter har kämpat för en utbildningsreform i snart fem månader. Men efter onsdagens sammanbrott i förhandlingarna mellan studenterna och regeringen ser målet ut att vara allt annat än inom räckhåll. På torsdagen hölls återigen massiva demonstrationer runt om i landet. På håll liknar det kompakta demonstrationståget ett uppsluppet karnevalståg. Det spelas trummor och trumpet, sjungs trallande sånger, studenter har klätt sig i trikåer och dansar gatan fram i enhetlig koreografi.

Mobiliseringen fortsätter trots dialog

Studentrörelsen i Chile meddelade på tisdagen att de nu är beredda att inleda en dialog med regeringen för att tillsammans utforma en skolreform, men att mobiliseringen och demonstrationerna kommer att fortsätta i samma omfattning även under dialogperioden. - Under rundabordssamtalen är mobilisering extra viktigt. Det är ett verktyg för att sätta press på regeringen och visa att vi har samhällets stöd för vår sak, säger Camila Vallejo, studentorganisationen Confech ordförande, till Radio Cooperativa på onsdagen.

Dödläge i skolkonflikten i Chile

Studentorganisationerna i Chile kommer inte att starta någon dialog med regeringen förrän regeringen antagit deras motkrav, som bland annat innebär att skolåret ska förlängas. Men regeringen säger nej och därmed skjuts de planerade rundabordssamtalen på framtiden. Två veckor har gått sedan regeringen och studenterna möttes för vad som såg ut att vara en inledande dialog för att lösa skolkonflikten som nu pågått i fyra månader. Men i måndags meddelade studentorganisationerna att de inte är redo att sätta sig i något samtal med regeringen under givna premisser.

"Studentrörelsen har kriminaliserats"

En 16-årig kille har skjutits till döds av polis och en mängd unga och vuxna har utsatts för övervåld i samband med gripanden under studentdemonstrationerna i Chile. - I de flesta fall har de gripna inte ens med demonstrationerna att göra utan står och tittar på, säger Nelson Agustín Aramburu, från organisationen Comision Etica Contra la Tortura, som hjälper gripna och utsatta att göra sina röster hörda.

Punktprogram ska lösa skolkonflikt i Chile

En gemensam agenda att arbeta efter, där varje del i skolkonflikten ska betas av punkt för punkt. Det är regeringens förslag på hur skolkonflikten i Chile ska lösas. På torsdag meddelar studentorganisationerna om de antar förslaget eller ej. Om studenterna säger ja till regeringens förslag kommer det att genomföras tre olika rundabordssamtal under september månad, som vart och ett berör olika delar av studenternas krav. När de är över hoppas regeringen att man nått lösning på den konflikt som pågått sedan mitten av maj.

Sidor

Prenumerera på Kampen för utbildningsreform i Chile