Fotbolls VM 2014

Ökade risker för barn under fotbolls-VM

Medan fotbolls-VM rullar vidare i Brasilien varnar flera organisationer för att många barn på olika sätt kan utnyttjas i samband med arrangemanget, som lockat till sig närmare 3,7 miljoner turister. Fotbolls-VM har skapat många affärsmöjligheter och arbetstillfällen i de tolv städer där turneringen avgörs fram till den 13 juli. Men FN:s barnfond Unicef och många organisationer varnar också för att många barn under 16 år riskerar att bli utnyttjade sexuellt, eller som arbetskraft.

Fotbolls-VM - vem vinner och vem förlorar?

Miljardrullningen till fotbollsarenorna som ger plats åt VM-matcherna i Brasilien kritiseras av landets sociala rörelser, som i stället vill se satsningar på vård och utbildning.

Fotbolls-VM - vem vinner och vem förlorar?

João Pedro Stédile, en av ledarna för de jordlösas rörelse i Brasilien (MST).

Miljardrullningen till fotbollsarenorna som ger plats åt VM-matcherna i Brasilien kritiseras av landets sociala rörelser, som i stället vill se satsningar på vård och utbildning. Samtidigt drar Fifa och dess privata sponsorer in miljontals amerikanska dollar genom evenemanget. Cirka 4 miljarder amerikanska dollar har den brasilianska staten satsat på att bygga uppjättelika arenor och garantera säkerheten under fotbolls-VM, vilket har ökat värdstädernas skuldsättning med 30 procent i genomsnitt.

Fotbolls-VM - vem vinner och vem förlorar?

Miljardrullningen till fotbollsarenorna som ger plats åt VM-matcherna i Brasilien kritiseras av landets sociala rörelser, som i stället vill se satsningar på vård och utbildning.

Protester har ersatt VM-febern

När Brasilien valdes som värd för årets VM-slutspel i fotboll utbröt en nationell eufori i landet, som vunnit världsmästerskapet flest gånger av alla nationer. Jätteeventet sågs som en kröning av landets snabba ekonomiska framgångar. Men nu förbereder sig få brasilianare på fest. Desto fler går istället ut på gatorna för att protestera mot de offentliga satsningar som föregått turneringen.

VM-maskot syns överallt - utom i naturen

Snart drar fotbolls-VM igång i Brasilien och för arrangören Fifa har turneringens maskot Fuleco blivit en inkomstbringande succé. Miljontals Fuleco-dockor har sålts och maskoten har snabbt blivit en del av det brasilianska landskapet. Det är dock svårare att se förlagan till maskoten, eftersom det är ett utrotningshotat bältdjur som snabbt minskar i antal.

Våg av protester hotar att lamslå Brasilien inför fotbolls-VM

Snart drar världsmästerskapen i fotboll igång i Brasilien. Samtidigt har en våg av strejker brutit ut och gator fyllts av demonstranter. En del oroar sig för att Brasilien står inför en ny protestvåg av samma omfattning som den som skakade landet för precis ett år sedan. Personal på både offentliga och privata arbetsplatser har gått ut i strejk, vilket skapat ytterligare press i samband med förberedelserna inför fotbolls-VM som ska avgöras mellan den 12 juni och 13 juli.

Rapporter om slavliknande arbete väcker oro i Brasilien

Inför de stora sportevenemangen i Brasilien söker sig allt fler från de fattiga regionerna till städerna i jakt på arbete. Slavliknande förhållanden rapporteras bland annat inom textilindustrin. Slavliknande arbete förekommer på boskapsrancher, sockerrörsodlingar och i kolgruvor i avlägsna områden, men har på senare tid även rapporterats inom landets textil- och konfektionsindustri. Det är nästan 20 år sedan Brasilien erkände att slavliknande arbetsvillkor förekommer i landet, men det var först 1995 som det infördes ett system för att bekämpa tvångsarbete.

VM-arenor skördar dödsoffer i Brasilien

Om mindre än två månader börjar fotbolls-VM i Brasilien och förberedelserna har omgärdats av förseningar och dödsolyckor. Pressen att färdigställa tolv fotbollsarenor har inneburit långa och ansträngande dagar för byggnadsarbetare med arbetsdagar på uppåt 18 timmar - vilket har ökat risken för olyckor och dödsfall. Nio arbetare har redan omkommit på olika arenabyggen.

Brasiliansk oro för att fotbolls-VM blir dyr fest - och enbart för de rika

År 2014 kommer Brasilien att stå värd för världsmästerskapen i fotboll, landets mest folkkära sport. Men kritiker menar att den stora turneringen kan bli en exklusiv fest för de rika - med stora efterföljande kostnader för landet. Kritiken har förstärkts i takt med de stigande kostnaderna för renoveringar, väg- och arenabyggen i de tolv städer som har valts ut som spelorter för turneringen.

Prenumerera på Fotbolls VM 2014