Fördjupning

När kampen för rättvisa förställs till ett brott

Emir Sader. Foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

Under diktaturernas tid i Latinamerika utsattes de politiskt oliktänkande för påtvingade försvinnanden och mord. Den typen av repression förekommer tyvärr fortfarande, men parallellt växer en annan hotbild mot aktivister, urfolk och sociala rörelser: kriminaliseringen.

Klimatanpassning avgörande för kampen mot hungern

Foto: Municipalidad Antofagasta/Flickr Creative Commons

Klimatförändringarna leder till att förutsättningarna förändras för Latinamerikas bönder.

Forskare får gehör efter torka i Dominikanska republiken

Fjolårets långa torka i Dominikanska republiken har orsakat stora förluster inom jordbruket och lett till en ransonering av vatten - men också till en ökad medvetenhet bland landets beslutsfattare.

”Hela kvinnans liv skadas”

I staden Estelí i norra Nicaragua bor och arbetar två advokater med vitt skilda syn på kvinnors rättigheter. Den ena anser att den nya reformen av Lagen mot kvinnovåld är ett bevis på patriarkatets dominans. Den andra menar att reformen inte är tillräcklig utan att hela lagen bör upphävas eftersom den diskriminerar män. I denna första del berättar Heisel Soza Peralta, advokat på kvinnorättsorganisationen MIRIAM, hur hon ser på saken.

Journalistmorden fortsätter i Honduras

I april mördades programledaren Noel Valladares från den honduranska TV-stationen Maya. Han blev nummer 21 i raden av journalister som mördats i Honduras under drygt två år. Detta gör Honduras till Latinamerikas näst farligaste land för journalister. Men världssamfundet har glömt Honduras, anser Bertha Oliva, ledare för MR-organisationen COFADEH.

Mexikansk cocktail: informell arbetskraft och matbrist

Den globala utmaningen för den internationella arbetsorganisationen (ILO) idag är att skapa 600 miljoner nya arbetstillfällen det närmaste decenniet och gör något åt de 27 miljoner människor som har blivit arbetslösa på grund av den ekonomiska krisen.

Politik mot hunger saknas i Centralamerika

Åtta miljoner centralamerikaner lägger sig hungriga varje kväll, och över hälften av befolkningen lever i fattigdom - varav 27 procent i extrem fattigdom enligt siffror från ekonomikommissionen CEPAL och FN:s jordbruksorgan FAO. Nu efterfrågas en gemensam politik som sätter småjordbrukarna i centrum. Guillermo Gonzalez berättade om Nicaraguas lag för matsuveränitet.: Anna LokSituationen är mest utbredd på landsbygden, och det saknas en sammahållen politik i de centralamerikanska länderna för att hantera problemet.

Framgång för Nicaraguas kvinnor

Den 26 januari antog Nicaraguas nationalförsamling den "Heltäckande Lagen om Våld mot Kvinnor" som hårt bestraffar alla former av våld mot kvinnor. Samtidigt fastställs mekanismer för skyddet av offren och förebyggandet av våldet. Många hoppas att det historiska beslutet ska förändra landet för alltid.

Ex-general tar över presidentpost i Guatemala

I lördags tog general Otto Peréz Molina över presidentposten från Alvaro Colóm. Den nye presidenten innebär en kraftig vridning till höger för landet, som i Colóm haft sin första regent med vänstertendenser på nästan 60 år. Pérez Molina lovar att infriandet av vallöftet om en hård hand mot brottsligheten blir första prioritet. -Inom 6 månader kommer det guatemalanska folket märka att de har en regering som bryr sig om dem, säger han. Den andra valomgången gick av stapeln den sjätte november förra året, efter en rekordartat blodig valomgång.

Gatuförsäljarna rensades bort

I slutet av oktober var San Cristóbal de las Casas och Chiapas värd för den VIII Internationella Konferensen för Upplevelseturism. President Felipe Calderón deklarerade i invigningstalet att upplevelseturism är en alternativ väg för utveckling som gynnar ursprungsfolken och skapar sysselsättning för "de fattigaste i samhället". Ironiskt nog var det just de som avhystes från San Cristóbals gator när konferensen kom till stan.

Sidor

Prenumerera på Fördjupning