AP-fonderna

Flera företag verksamma i Latinamerika svartlistade av Sjunde AP-fonden

I närheten av Barrick Golds guldgruva Pascua Lama, på den chilenska sidan av Anderna. Gruvprojektet medförde att Sjunde AP-fonden svartlistade företaget. Foto: Lisa Karlsson

Nyligen uppdaterade Sjunde AP-fonden sin svarta lista över bolag som inte når upp till en lägstanivå vad gäller respekt för mänskliga rättigheter, miljö och antikorruption. Fem av bolagen på listan har uteslutits på grund av brott begångna i Latinamerika.

GMO-företag dömt för mord i Brasilien

MST:s ledare Valmir ”Keno” Mota de Oliveira

Nyligen dömdes det schweiziska jordbruksföretaget Syngenta för mord på en ledare inom den brasilianska småbrukarrörelsen. Ett företag som svenska AP-fonderna har 354 miljoner kronor investerade i.

AP-fonderna investerar i ännu ett oetiskt gruvbolag i Guatemala

Foto: Anna Nylander

Det kanadensiska företaget Tahoe Resources, där AP-fonderna har totalt 4,5 miljoner kronor placerade, äger gruvan El Escobal i Guatemala som av bland annat Amnesty International och Tribunal Permanente de los Pueblos anklagas för att bidra till brott mot de mänskliga rättigheterna. Gruvans motståndsrörelse har mötts av hård repression. - Alla de vinster som görs genom investeringar i den här gruvan, är befläckade av blod, säger Oscar Morales, koordinatör för Comité de la defensa de la vida, "Kommittéen för försvar för livet" i San Rafael Las flores, och fortsätter:

Ett steg närmare lagligt ansvar för multinationellt gruvbolag

Det är nu klart att det kanadensiska gruvföretaget Hudbay Minerals, i vilket den svenska tredje AP-fonden har investeringar, definitivt skall ställas inför rätta inför Kanadensisk domstol. Hudbay Minerals anklagas för ett mord, en skottskada och gruppvåldtäkt på 11 kvinnor som misstänks ha genomförts av dess dotterbolag i Guatemala.

AP-fonderna tilldelas årets Greenwashpris

I samband med Almedalsveckan delade miljöorganisationen Jordens Vänner ut årets Greenwashpris. I år gick priset till de svenska AP-fonderna för deras miljö- och etikmässigt ohållbara investeringar i bland annat olje- och gruvindustrin. Jordens Vänner delar årligen ut det Svenska Greenwashpriset, till ett företag, organisation eller person som lovat mer än de kunnat hålla när det kommer till miljöåtgärder och som istället lagt energi på att skapa en grön image; så kallad greenwashing.

Guldgruva stoppas av miljöskäl

Guldgruvan Pascua Lamas verksamhet, på gränsen mellan Chile och Argentina, har stoppats av det chilenska rättsväsendet. Detta sedan mycket allvarliga brister, bland annat vad gäller tillvaratagande av giftiga avfall, uppdagats. De svenska AP-fonderna har över 350 miljoner kronor investerade i företaget Barrick Gold, som driver gruvan.

Svenska AP-fonderna har sålt allt sitt innehav i kritiserat gruvbolag

Den första AP-fondens årsrapportering för 2012 visar att de sålt sitt innehav i det peruanska gruvbolaget Buenaventura. Ett företag som fått stark kritik från bland annat det andinska nätverket för ursprungsfolk CAOI. AP-fonderna vill dock inte kommentera varför de valt att sluta investera i bolaget. I juni 2012 hade den första AP-fonden 118 miljoner svenska kronor investerade i det peruanska gruvbolaget Buenaventura. Ett halvår senare visar siffror att de sålt av allt sitt innehav i företaget.

Säkerhetsvakt gripen för mord på mayaledare

Mynor Padilla, tidigare säkerhetschef vid stämda gruvföretaget Hudbay Minerals, har arresterats misstänkt för mordet på mayaledaren Adolfo Ich Chamán i Guatemala.

Global kritik mot kanadensiska gruvföretag

Idag, den 1 augusti, anordnas en global aktionsdag mot storskaliga kanadensiska gruvprojekt. Från Argentina till Kanada anordnas aktiviteter för att visa på kanadensiska gruvors negativa inverkan på miljön och samhällen. 

Gruvkonflikt i Peru fortsätter att skörda liv

Ytterligare fem personer har omkommit i samband med demonstrationer mot gruvprojektet Conga, där svenska AP-fonderna har stora investeringar, i Cajamarca, Peru. Trots en nystartad dialog fortsätter protesterna mot gruvan. Idag, den 12 juli, utlyste fackförbundet CGTP protester i Peru. I regionen Ica har panamerikanska vägen blockerats och i Lima har cirka 7000 personer deltagit i demonstrationer. Protesterna sker i solidaritet med befolkningen i Cajamarca. Även andra krav höjs, som att landets president Ollanta Humala ska uppfylla sina vallöften och att premiärminister Valdés ska avgå.

Sidor

Prenumerera på AP-fonderna