abort

Bolivias abortlag under lupp

Varje år riskerar mellan 60 000 och 70 000 kvinnor i Bolivia ett fängelsestraff på upp till tre år. Av dessa kvinnor kommer 5000 inte att överleva och hälften kommer att tvingas leva med komplikationer resten av livet. Det handlar om abort, vilket inte är tillåtet i Bolivia - i alla fall inte ännu. - Lagen håller dock på att omprövas och inom ett halvår kommer det att fattas ett beslut, berättar Patricia Telleria, som arbetar på biståndsorganisationen Diakonia i La Paz, Bolivia.

Uruguay är första landet i Sydamerika att legalisera abort

Efter 14 timmars lång debatt och med minimal marginal godkände Uruguay lagförslaget som innebär fri abort för kvinnor 12 veckor in i graviditeten. Liknande lagar finns i Mexico och på Kuba, men i Sydamerika är Uruguay ännu ensamma. Det var den 25 september i år som parlamentet under 14 timmar diskuterade lagförslaget om fri abort. Frågan är inte ny i Uruguay. År 2008 var ett liknande lagförslag på agendan, men röstades då ner. Även i år har förslaget mötts av motstånd då bland annat kyrkan hotat att bannlysa de som röstar för. Den här gången godkändes lagen - med 50 röster för och 49 mot.

Abort fortsätter vara förbjudet i Bolivia

I samband med Dagen för Avkriminalisering av Abort förra veckan diskuterades det i Boliviansk media huruvida abort bör legaliseras i landet. Enligt kvinnorättsorganisationen Centro de Información y Desarrollo de la Mujer (CIDEM) har de tillsammans med andra organisationer lämnat ett lagförslag för tre månader sedan. Något som den katolska kyrkan motsätter sig. Istället föreslår de större insatser inom sexualundervisning.

Prenumerera på abort