El Salvador

El Salvador förbjuder gruvbrytning av metaller

Laguna de Alegria. En av orsakerna till stoppet av brytning av metaller är att El Salvador vill säkra vattentillgången. Foto: Josh/Flickr Creative Commons

Parlamentet i El Salvador har av miljöskäl godkänt en lag som förbjuder all gruvbrytning av metaller. Landet blir därmed först i världen med en sådan lag, men aktivister menar att fler borde följa efter

Gängvåldet driver människor på flykt i El Salvador

Mordstatistiken i El Salvador är en av de absolut högsta i världen och det är främst landets två stora gatugäng som ligger bakom den dystra statistiken. I vissa fall tvingas människor på flykt från sina hem för att komma undan gängvåldet.

Bortglömda fröer förnyar det salvadoranska köket

Brosimum alicastrum, som dessa fröer kallas på latin, torkas på en nät i solen. Foto: Wikimedia Commons

Juana Morales står och tillreder en av de vanligaste rätterna i det salvadoranska köket - tortillabröd med olika fyllningar. Men hennes bröd är inte tillverkade av det vanliga majsmjölet utan av en bortglömd men mycket näringsrik frösort som fått en viktig roll i kampen mot undernäringen. Juana Morales bröd är tillverkat av fröer som lokalt kallas ojushte, eller brosimum alicastrum på latin.

Dom betyder slutet på amnesti

El Salvadors högsta domstol har beslutat att ogiltigförklara lagen om amnesti för brott begångna under inbördeskriget 1980-1992.

Orättvist pensionssystem ifrågasätts

Det rådande pensionssystemet i El Salvador täcker bara personer som arbetar inom den formella ekonomin. Bild: 	Miguel Hermoso Cuesta/Wikimedia Commons, (Efter målning av Vincent van Gogh.)

- Pensionssystemet har ett manligt utformat patriarkalt fokus som inte tar hänsyn till de särskilda svårigheter kvinnor ställs inför, säger Marta Zaldaña, från federationen Feasies, som företräder flera fackföreningar i El Salvador.

El Salvador: Fängelseodlingar ska ge fångar nya möjligheter

Ekologiska odlingar är en del av regeringens satsning "Yo Cambio" ("Jag förändras") som syftar till att förbättra situationen på landets fängelser och underlätta återanpassning till samhället efter ett fängelsestraff. Foto: VdS Comunicacion

Grönsaksodlingar har blivit ett allt vanligare inslag i El Salvadors fängelser.

El Salvador: Växtsjukdom drabbar kaffeodlare hårt

Många kaffeplantager i Centralamerika har drabbats hårt av växtsjukdomen kaffebladsrost. Svampsjukdomen riskerar att ytterligare fördjupa fattigdomen på landsbygden i El Salvador.

Kakaoproduktion ska lyfta fattiga i El Salvador

Rostade kakaobönor. Foto: Elmer Guevara/WikimediaCommons

I olika delar av El Salvador har man återigen börjat odla en gröda som har en stark förankring i lokala traditioner - kakao. Inom projektet Alianza Cacao hoppas man att på sikt kunna skapa inkomster för närmare 10 000 familjer i landet.

Kampanj mot att kvinnor fängslas efter aborter i El Salvador

För närvarande sitter 15 kvinnor fängslade i El Salvador, dömda till långa straff för att ha genomfört aborter. Nu har lokala och internationella människorättsorganisationer inlett en stor kampanj för att förändra landets mycket stränga abortlagstiftning.

Våldsvåg i El Salvador väcker starka reaktioner

Våldsbrottsligheten i El Salvador har nått sådana proportioner att landets politiker nu diskuterar att utlysa "belägringstillstånd" i landets mest våldsdrabbade stadsdelar. Samtidigt höjs röster som menar att problemen bör lösas med hjälp av dödsskvadroner.

Sidor

Prenumerera på El Salvador