Ecuador

Ecuadors urfolk emot exploateringen av Yasuní

Urfolksledaren Katy Betancourt är kritisk till oljeexploateringen. Foto: Lari Honkanen

Det statliga oljebolag Petroamazonas har påbörjat oljeborrning i Yasuní, Amazonas regnskog. Inte bara är Yasuní en nationalpark av extraordinär biologisk mångfald, det är också hemvist för urfolk som inte har kontakt med omvärlden. 2007 bad Ecuador världssamfundet om pengar som kompensation för att inte röra oljan i Yasunís nationalpark. Enligt initiativet som gick under namnet Yasuní-IT, så skulle världens utvecklade länder årligen kompensera Ecuador för att inte exploatera oljan.

Urfolkens åsikter åsidosätts när Lundin gräver guld i Ecuador

"Multinationella företag bryter in i naturen, exploaterar resurser och infeterar mark. Nej till gruvdrift" Foto: Lari Honkanen

Den svenske mineral- och oljemagnaten Adolf Lundin må ha gått bort för tio år sedan, men hans framgångsrika bolagsimperium lever och frodas. Dotterbolaget Lundin Golds senaste förvärv, Fruta del Norte, i Ecuador, är en av världens största oexploaterade guldfyndigheter. Men berörda urfolk är starkt kritiska till gruvprojektet.

Jorden kallar på vår uppmärksamhet

Sent på måndagskvällen den 8 augusti 2016 drabbades Ecuadors huvudstad Quito av ett kraftigt jordskalv. Ett skalv som uppmätte 4.7 på Richterskalan och hade sitt epicentrum i Quito där jag just nu befinner mig. 

Samma dag inföll den av organisationen Global Footprint Network instiftade dagen: Overshoot Day. Den dag per år då vi konsumerar mer än vad vår jord kan återskapa på ett år. I år inträffade den dessutom rekordtidigt igen. Nu krävs det, enligt WWF, drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

"Mammas historia är källan till min drivkraft"

"Herr president, det här är inte din hacienda" ropar Katy Betancourt, ledare för kvinnosektionen i organisationen Conaie, Ecuador. Foto: Lari Honkanen

Så länge Katy Betancourt kan minnas har kampen för urfolks rättigheter varit central i hennes liv. Idag är hon en av ledarna för den ecuadorianska urfolksorganisationen Conaie.

Kärnvapentester ska övervakas från Ecuador

Organisationen CTBTO, som kontrollerar att avtalet mot nya kärnvapenprov följs, kommer snart att installera två nya mätstationer på Galapagosöarna.

Styrkedemonstration i Amazonas

Nina Gualinga ledde demonstrationen i Puyo. Foto Lari Honkanen

Urfolkskvinnor från ecuadorianska Amazonas visade att de fortfarande är en kraft att räkna med. Återigen var det motståndet mot oljeutvinningen som samlade demonstranterna.

Tusentals ungdomar deltog i urfolksrörelsens marsch i Quito

Demonstration för demokrati och rättvisa i Quito. Foto: Oscar Barajas

På torsdagen svämmade gatorna i Ecuadors huvudstad, Quito, över av tiotusentals människor som marscherade under parollen Marsch för värdighet och demokrati och emot utvinningsindustrin. För de unga deltagarna handlar kraven till stor del om ett rättvisare utbildningssystem, men också om en jämlik fördelning av landets tillgångar.

200 000 hajfenor beslagtagna i Ecuador

Hajfenor säljs dyrt på den asiatiska marknaden där de används till matlagning. Foto: CC Nicholas Wang/Wikimedia Commons

Efter två månaders polisarbete kunde ecuadorianska myndigheter i förra veckan konfiskera en stor mängd avskurna hajfenor. Fenorna var, med största sannolikhet, ämnade att illegalt exporteras till den asiatiska marknaden.

Urfolk och allierade samlar krafter i Ecuador

1000 personer gick i demonstrationståget arrangerat av Cumbre de los Pubelos under torsdagen

5 och 6 mars hölls ett Cumbre de los Pueblos, Folkets Toppmöte, i Ecuadors huvudstad Quito, organiserat av urfolksnätverket Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador, Conaie. Uppskattningsvis 500 personer från hela landet deltog för att skapa en gemensam agenda och utkräva sina rättigheter.

Konfliktupptrappning mellan sociala rörelser och regeringen i Ecuador

Bild från ceremonin i samband med att Jorge Herrea tillträdde som president för Conaie tidigare i år. Foto: Oscar Barajas

Grundlig registrering av organisationer och sociala rörelser, arresterade demonstranter, aktivistmord och nu senast meddelandet om att en av Ecuadors största urfolksrörelser, Conaie, kastas ut från sina lokaler i Quito i början av januari 2015, är några tydliga tecken på det spända läget mellan sociala rörelser och regeringen i Ecuador.

Sidor

Prenumerera på Ecuador