Dyrare gas får sydbor att strejka

Klockan 00:00 natten mot onsdagen inledde invånarna i regionen Magallanes, i södra Chile, en total strejk i protest mot det höjda priset på gas. All form av verksamhet kommer nu att stå stilla på obestämd tid.

Redan förra veckan påannonserade regeringen att de står bakom det nationella drivmedelsföretaget ENAP:s höjning av priset på gas i Magallanes med 16,8 procent. ENAP, som är det företag som distribuerar olja, bensin och gas till alla verksamma bränsleföretag i landet, beskriver höjningen som en "reglering" av priset. Enligt dem, och enligt regeringen, har priset på gas i Magallanes varit alltför lågt, alltför länge. Samma mängd gas som i Magallanes kostar 25 000 pesos, kostar 250 000 pesos i huvudstaden Santiago.

Eftersom klimatet i Magallanes är betydligt kyligare än i övriga Chile, och förbrukningen av gas därför omkring fyra gånger större, så subventionerar staten gaspriset i regionen. Men enligt ENAP och enligt regeringen har priset inte följt landets ekonomiska kurva de senaste åren, och det är det som nu skall rättas till.

Omfattande protester väntas

Invånarna i regionen, omkring 150 000 personer, håller dock inte alls med och de förhandlingar som pågått mellan regionens borgmästare och regeringen under veckan har misslyckats.
- Levnadskostnaderna här är mycket högre än i resten av Chile. Grönsaker och frukt kostar till exempel upp till 15 gånger mer, säger en av invånarna till tv-kanalen TVN.

Om priset på gas höjs kommer priset på flera dagligvaror, transporter och tjänster också att höjas och då blir det omöjligt att överleva i området, menar invånarna.

Redan på tisdagen började boende i Chiles sydligaste stad Punta Arenas, 3 141 kilometer söder om huvudstaden Santiago, att organisera sig för att manifestera mot prishöjningen. De har intagit stadens hamn och hotar med omfattande manifestationer och vägblockader runt om i staden och i regionen, meddelar radiostationen Bio bio.

Text och foto: Lisa Karlsson