Dödssiffran ökar i Chile

Fyra dagar efter jordbävningen har fortfarande flera hårt drabbade områden inte fått någon hjälp. Situationen är kaotisk, samtidigt som antalet döda stiger.

På tisdagen gick borgmästarinnan i Concepción, ett av de områden som drabbades allvarligast efter helgens jordbävning, ut i media med budskapet att stora delar av staden Talcahuano fortfarande saknar elementära förnödenheter.

- Det finns inte ens ett paket pasta att dela ut, säger Jacqueline van Rysselberghe.

Situationen ser liknande ut på flera orter i de drabbade områdena; det saknas både vatten, el och mat, även om hjälp nu är på väg från både nationellt och internationellt håll.

Hillary Clinton anlände till exempel med ett stort antal satellittelefoner tidigare idag och för några timmar sedan kom Perus president Alan García till Chile med en uppsättning vårdförnödenheter.

Under tisdagen har den chilenska regeringen även den visat handlingskraft. Tonvis med mat och kläder har skickats till områdena kring el Maule, Concepción och Araucanía, bland annat. Omkring 40 härbärgen har upprättats för alla dem som inte längre har något hem. Tusentals militärer har skickats till staden Concepción för att få bukt på butiksstormningar, rån och annan brottslighet.

Men hjälpen kommer sent. Flera städer har redan hunnit förstöras  av invånarna själva, till följd av det kaos och den laglöshet som rått sedan fredagsnatten. Stora grupper av människor har mer eller mindre stormat både butiker, drabbade hus och invånare. I små byar som till exempel Dichato, där invånare fått hela sina liv förstörda har människor dessutom rånat de överlevande på de få ägodelar de hade kvar.

Arbetet med att få ut både överlevande och döda kroppar ur rasade hus och byggnader har också det gått väldigt långsamt. Detta till följd av knappa resurser.

Den officiella dödsiffran har nu stigit till 795 personer. Hur många människor som saknas är fortfarande oklart.

Lisa Karlsson