Delade känslor inför fotbolls-VM och OS

År 2014 ska fotbolls-VM arrangeras i Rio de Janeiro, och två år senare ska de olympiska spelen hållas i staden. I Rios äldsta kåkstad Morro da Providência är åsikterna delade inför dessa jättearrangemang. En del hoppas på att förberedelserna ska bana väg för en ljusare framtid, medan andra är förtvivlade över att deras hem är på väg att rivas.

Vissa av byggnaderna i favelan Morro da Providência har målats med bokstäverna "SMH". Till en början förstod ingen vad bokstäverna stod för, men numera vet alla vad de tre versalerna betyder. SMH står för den kommunala myndigheten Secretaria Municipal de Habitaçao.

- Det är dom som kommer för att vräka oss. Det är deprimerande. Många har blivit sjuka efter att ha kommit hem och upptäckt att deras hus har blivit markerade med de tre bokstäverna. Att få veta att ditt hem kommer att rivas är hemskt, berättar Jailce Felix dos Santos som bor i Morro da Providência.

Dos Santos har själv upplevt det, trots att huset han bor i ligger i ett område som anses höra till stadens historiska delar. Hittills har 832 byggnader markerats ut för rivning, och enligt den den lokala organisationen Fórum Comunitário do Porto har redan 140 av dessa hus raserats inför fotbolls-VM och OS.

"Nödvändiga rivningar"

De lokala myndigheterna menar att rivningarna är nödvändiga för att man ska kunna förbättra de offenliga kommunikationerna genom favelan. Men eftersom utsikten från denna favela, som ligger högt upp mot ett berg, är en av de vackraste i staden så kommer den även att besökas av många turister. Och för det ändamålet kommer myndigheterna att bygga en linbana upp mot berget, samt nya faciliteter. Vägarna i området ska också breddas och förbättras.

Jorge Carvalho har i 45 års tid arbetat nere i hamnen och tvingats ta sig till och från jobbet via de närmare 200 höga trappsteg som för närvarande är den enda vägen upp mot favelan.

- Jag har slutat räkna trappstegen. Men med linbanan så kommer det att kännas som att flyga hem, säger han.

En annan man, som inte vill uppge sitt namn, är däremot missnöjd med utvecklingen. Han bor i ett av de hus som markerats med de tre bokstäver som betyder att det kommer att rivas. Mannen berättar att han byggde huset själv för över 40 år sedan och att han nu bor där med sju anhöriga. Den ersättning som myndigheterna erbjuder är alldeles för låg, säger mannen, och den alternativa bostad som de erbjudits ligger allt för långt borta från hans arbetsplats.

Denna favela anses av många ha ett stort historisk värde, eftersom de äldsta byggnaderna härstammar från slutet av 1800-talet. Morro da Providência var den första kåkstaden som byggdes i landet, och just ordet favela tros härstamma från de soldater som en gång ockuperade marken och bydde sina hem här. Soldaterna kom nämligen från orten Alto da Favela.

Det var också här i Morro da Providência som några av landets allra första sambaskolor startade.

Tvingas överge sin hem

En del av invånarna i fevalen ser fram emot de förändringar som är på väg, medan andra befarar att utvecklingen bara ska leda till det sämre. Det alla är eniga om är dock att situationen är mycket jobbig för dem som tvingas lämna sin bostäder eftersom deras hem ska rivas.

- De tvingas överge sina hem med kort varsel, efter att ha levt där hela sina liv, säger Carolina Pacheco, som arbetar på ett kulturcenter i Morro da Providência.

Myndigheterna hävdar samtidigt att vissa av rivningarna utförs av säkerhetsskäl, eftersom en del av byggnaderna riskerar att drabbas av jordskred.

Men enligt Caroline Rodrigues da Silva, vid Fórum Comunitário do Porto, ingår utvecklingen bara i den våg av fastighetsspekulationer som har lett till allt högre bostadspriser i staden.

- Det handlar om offentlig mark som ingen brytt sig om på flera års tid. Men nu när marken har börjat bli värdefull och hela området börjat byggas om så har spekulationen ökat, säger hon.

Många av invånarna i Morro da Providência, som under flera decennier levt utan att landets myndigheter brytt sig om dem, oroar sig samtidigt över att de snart kommer att bli bortglömda igen - så fort de stora sportevenemangen väl är över.

Text: Fabiana Frayssinet/IPS