Costa Rica

Klimatförändringarna stort hot mot Costa Ricas kaffeodlare

Kaffeplantage i Costa Rica. Foto: Victoria Porter/Flickr Creative Comons

Forskare varnar för att världens stora kaffeproducerande länder kommer att drabbas hårt av klimatförändringarna. I Costa Rica hoppas kaffebönderna att vetenskapen ska hjälpa dem att överleva.

Kubanska migranter kan få resa vidare från Costa Rica

Närmare åtta tusen kubaner som varit på väg mot USA har i nästan två månaders tid suttit fast i Costa Rica. Nyligen fick 180 av dem äntligen resa vidare, men det är fortfarande oklart vad som kommer att ske med deras strandade landsmän.

Kubanska migranter strandsatta i Costa Rica

Fler än 2 500 kubaner som är på väg till USA sitter sedan en tid tillbaka fast vid gränsen mellan Costa Rica och Nicaragua. De tvingas nu bo i temporära bostäder i väntan på att nicaraguanska myndigheter ska godkänna att de reser vidare norrut.

Centralamerika vill ha extra stöd för klimatanpassning

De senaste decennierna har länderna i Centralamerika drabbats av extrema väderfenomen som orkaner och svår torka. Nu vill sex av länderna att omvärlden ska klassa regionen som särskilt sårbar för klimatförändringar.

Costa Rica: Förgiftat vatten i ananasodlingarnas spår

Gift som anänts vid ananasodligar har förorenat vattnet i flera byar i Costa Rica. Foto: Wikimedia Commons

Snart har det gått åtta år sedan befolkningen i Siquirres i Costa Rica blev av med sitt kranvatten efter att det framkommit att vattnet förorenats av bekämpningsmedel från närliggande ananasplantager. Och ännu tycks ingen lösning vara i sikte. 

Costa Rica på väg mot hundraprocentigt ren energi

Costa Rica har nästan nått fram till målsättningen att endast klara sig med förnyelsebara energikällor.

Bananarbetare strejkar mot missförhållanden

Foto:ThePhotographet/Wikimedia Commons

Fler än 300 arbetare på bananplantager som tillhör det amerikanska företaget Fresh Del Monte i Costa Rica strejkar sedan i januari. Arbetarna kräver bland annat bättre arbetsvillkor och anklagar företaget för att ha brutit mot anställningsreglerna.

Organisationer vill se jordbruket i centrum på klimatmöte

Effekterna av orkanen Mitch i Tegucigalpa, Honduras, 1998. Foto: United States Geological Survey/Wikimedia Commons

Klimatförändringarna utgör ett stort hot mot jordbruket i Centralamerika och därmed den framtida tillgången på mat. Därför kräver många lokala organisationer nu att deras regeringar fokuserar på dessa frågor i samband med det kommande klimatmötet COP20 i Lima.

Nya förhandlingar kring oljeallians mellan Kina och Costa Rica

Kina vill bli Costa Ricas främsta partner inom energiproduktion. Förhandlingar pågår bland annat kring investeringar på 1,5 miljarder dollar till utbyggnad av ett oljeraffinaderi i Móin längs Costa Ricas karibiska kust. Kinas president Xi Jinping och Costa Ricas president Luis Guillermo Solís möttes den 17 juli i Brasiliens huvudstad Brasilia för att bland annat diskutera det finansiella stödet till utbyggnaden av oljeraffinaderiet och ett vägbygge mellan huvudstaden San José och hamnstaden Limón.

Väntad storseger för Solís i presidentvalet i Costa Rica

Precis som väntat vann Luis Guillermo Solís den avgörande valomgången i överlägsen stil i Costa Ricas presidentval.

Sidor

Prenumerera på Costa Rica