Centralamerika kräver minskade utsläpp

Flera av Centralamerikas statschefer träffades förra veckan i El Salvador för ett toppmöte om den senaste tidens regn och klimatförändringarna. De uppmanade de industrialiserade länderna att ta sitt klimatansvar, skriver El Nuevo Diario. 

- Det är här de döda och de drabbade finns. Det är inte rimligt att länder ansvariga för utsläppen för över dom på sårbara länder som våra, sa Mauricio Funes, El Salvadors president och fick medhåll av sina kollegor från Guatemala, Honduras och Costa Rica. 

- Vår infrastruktur och våra skördar skadas, men det är andra länder som är ansvariga för klimatförändringarna och fördärvet i vår region.

De samlade presidenterna beslutade att det är dags att på nytt föra upp klimatförändringarna som en viktig punkt på agendan, och att de industrialiserade länderna måste minska sina utsläpp och erkänna Centralamerika som en särskilt drabbad region. Ett nytt möte ska hållas i december, bland annat för att be om internationellt stöd. Mauricio Funes uppskattade att skadorna i El Salvador, som drabbats värst av regnen, uppgår till minst 650 miljoner dollar.

Text: Anna Lok, Latinamerikagrupperna