Buenos Aires Världens bokhuvudstad 2011

Buenos Aires kryllar av bokhandlar och bokantikvariat, men lite här och var kan man även hitta utplacerade gratisböcker som bara väntar på nya läsare. Nyligen förärades staden titeln Världens bokhuvudstad 2011 av FN-organet Unesco.

"Denna bok är inte borttappad. Den har ingen ägare utan är en del av Argentinas rörelse för gratis böcker och lämnades på denna plats för att du skulle hitta den". Det är det handskrivna meddelande som står att läsa på insidan till en bok skriven av den brittiske författaren G. K. Chesterton, som ligger på en bänk vid ett torg i centrala Buenos Aires.

Alla som vill kan delta i den anonyma rörelsen, det är bara att lämna en bok på en allmän plats tillsammans med en uppmaning till den som hittar den att efter läsningen lämna boken vidare.

Denna rörelse är ett av skälen till att Buenos Aires fick sin utmärkelse av Unesco i slutet av april.

Boktorn på Plaza San Martín

Under maj månad kommer konstnären Marta Minujín att bygga ett 25 meter högt boktorn på Plaza San Martín, bestående av 30 000 böcker som donerats av ett antal utländska ambassader och som är skrivna på en lång rad olika språk. Böckerna i boktornet kommer sedan att bilda stommen för ett nytt flerspråkigt bibliotek, berättar Jimena Soria vid Buenos Aires kulturdepartement.

- Unescos utmärkelse innebär en unik möjlighet att föra fram allt som händer i böckernas värld i denna stad, samt att visa upp det för omvärlden, säger Soria.

Hon arbetar med en lång rad bokrelaterade aktiviteter som kommer att gå av stapeln under året.

- Buenos Aires är en stad full av böcker. Alla bokhandlar, förläggare, litterära magasin samt alla läsare och hyllade författare bidrar till att böcker och läsande utgör en grundbult i vår identitet, säger hon.

Var helst man går i staden stöter man på välsorterade tidningskiosker eller bokhandlar som säljer nya, gamla eller antika böcker. Vissa bokhandlar är samtidigt barer eller restauranger.

Det finns över 200 bokhandlar samt 70 bibliotek i Buenos Aires. Dessutom ges det ut mängder av litterära magasin och det finns många små och stora bokförlag. Staden uppmanar genom flera olika projekt människor att läsa. I ett av dessa besöker äldre kvinnor skolor där de läser sagor för barnen. Det är ett hyllat projekt som spridits från Buenos Aires till flera andra städer i Latinamerika.

Text: Marcela Valente/IPS
Foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna