Brasilien reagerar kraftigt mot USAs misstänkta spioneri

En diplomatisk kris råder mellan Brasilien och USA sedan nya dokument visat på amerikanskt spionage mot den brasilianska regeringen. President Dilma Rousseff överväger nu att ställa in en planerad USA-resa den 23 oktober.

På torsdagen gav Rouseff order om att ställa in förberedelseteamets resa till USA som var bokad till på lördag.
- Den närmaste händelseutvecklingen kommer att avgöra om besöket blir av eller inte, men än så länge så har det inte avbokats, sade en regeringskälla till nyhetsbyrån Efe.

Det var på söndagen som ett brasilianskt TV-program presenterade dokument, enligt uppgift från den amerikanska nationella säkerhetsbyrån NSA, som visade att USA under 2012 avlyssnat telefonsamtal och e-post mellan Dilma Rousseff och ett dussin av hennes politiska rådgivare. En liknande avlyssning skedde enligt samma källa av Mexikos president Enrique Peña Nieto medan han fortfarande var presidentkandidat. Dokumenten uppges ha kommit från den före detta IT-analytikern Edward Snowden vid NSA, som har tillfällig asyl i Ryssland, via journalisten Glenn Greenwald som är korrespondent för den brittiska dagstidningen The Guardian i Rio de Janeiro.

Kräver förklaring

Den amerikanske ambassadören i Brasília, Thomas Shannon, kallades på måndagen till det presidentpalatset Planalto där den brasilianska utrikesministern Luiz Alberto Figueiredo krävde "snabba och skriftliga förklaringar" från den amerikanska regeringen.

- Jag framförde regeringens indignation och uttryckte att intrång på presidentens kommunikationskanaler är oacceptabelt, sa Figueiredo efter mötet med Shannon. Shannon kommer att lämna sin post i Brasilien inom de närmaste veckorna för att bli USAs ambassadör i Turkiet, men det bytet var planerat sedan flera månader tillbaka.

Brott mot suveräniteten

- Om det visar sig att uppgifterna i dokumentet är sanna, så är det ett klart brott mot Brasiliens suveränitet, sade den brasilianska justitieministern, José Eduardo Cardozo till Radio CBN på måndagen, då han just kommit tillbaka från USA där han diskuterat tidigare, mindre allvarliga, anklagelser om amerikanskt spioneri mot Brasilien.
- Det är en situation som uppenbarligen kräver viktiga åtgärder från den brasilianska regeringen.

Brasilien har tidigare talat om att behandla uppgifterna om amerikanskt spioneri i internationella sammanhang. Dilma Rousseff befinner sig just nu på G20-mötet i Ryssland där även Mexikos president Peña Nieto och USAs president Barack Obama närvarar, men enligt nyhetsbyrån Efes anonyma källa inom den brasilianska regeringen så finns det inga planer på att diskutera anklagelserna om spioneri eller den diplomatiska krisen under toppmötet.

Text: Lena Zetterström, Latinamerikagrupperna