Brasilien

Stor guldgruva skapar spänningar i Amazonas

Byn Ilha da Fazenda är helt beroende av den närliggande orten Ressaca, som är på väg att tyna bort på grund av att de småskaliga guldgrävarna har fått allt svårare att överleva. Foto: Mario Osava/IPS

Ett kanadensiskt gruvbolag planerar ett stort projekt för att utvinna guld i brasilianska Amazonas. Det väcker ingen entusiasm i den lilla staden Ressaca där de få personer som arbetar med informell gruvbrytning redan har svårt att överleva. -Det finns fortfarande mycket guld här, säger Valdomiro Pereira Lima och pekar mot den leriga marken i den lilla staden, där byggnaderna blivit allt mer slitna och många butiker med tiden har tvingats stänga.Ressaca ligger vid Xingufloden i en sträcka känd under namnet Volta Grande, som är känd för sina guldfyndigheter.

Dammar dränker regnskogens byar

Dammbygget vid Belo Monte i Brasilien har lett till att bostäder dränks och försörjningen ödeläggs för befolkningen som lever i området.

Juridiska processer hotar brasiliansk press

På senare tid har en rad stämningar riktats mot brasilianska journalister och medier. Ett av målen handlar om dagstidningen Gazeta do Povo som står inför flera rättsprocesser efter att ha publicerat uppgifter om åklagares och domares höga löner.

Vattenkraftverk tränger bort tusentals brasilianska familjer

För männiksotrna som tidiagre livnärde sig poå fiske i Porto Vehlo, Brasilien, är arbetstillfällena få. Foto: Guilherme Jofili/Flickr Creative Commons

Uppförandet av enorma vattenkraftsanläggningar har fått svåra konsekvenser för tusentals brasilianska familjer som tvingats bort från sina hem.

Vad händer i Brasilien?

Nej, det räckte inte med påvens stöd förmedlat genom en tidigare ­fredspristagare på besök i Brasilien. Inte heller med folkrörelsernas, fackets och den organiserade vänsterns stöd.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Många problem återstår efter avsättandet av Rousseff

Dilma Rousseff under sitt anförande inför senaten i förra veckan. Foto: Wikimedia Commons/Senado Federal

Brasiliens president Dilma Rousseff avsattes i förra veckan av senaten och därmed avslutades ett turbulent avsnitt i den kris som landet befinner sig i. Brasiliens politiska och ekonomiska situation förblir dock lika osäker som tidigare.

Olympiska spelen avslutar era av megaprojekt

Fotbollsarenan Maracanã i Rio de Janeiro byggdes 1950 och är ett av en rad storbyggen som genomförts i landet. När arenan byggdes hade den plats för 180 000 åskådare. Foto: Daniel Basil/Wikimedia Commons

Antalet stora energi- och infrastrukturprojekt ökade snabbt under den höga ekonomiska tillväxten i Brasilien och har förstärkt den ekonomiska och politiska kris som håller landet i sitt grepp. En era närmar sig sitt slut med de olympiska spelen i Rio de Janeiro.

Kraftigt förorenat vatten omger OS-staden Rio

I sin OS-ansökan lovade Rio de Janeiro att bygga reningsverk och avloppssystem för att rensa den en gång så vackra och natursköna Guanabarabukten och dess laguner. Många anser sig lurade på alla miljösatsningar som politikerna utlovat inför de olympiska spelen som invigs den 5 augusti.

Folkrörelser står upp för demokratin i Brasilien

Folkrörelser står upp för demokratin i Brasilien / Foto: MPA Brasil

Folkrörelser i Brasilien varnar för att riksrätten mot Dilma Rousseff försvagar demokratin och hotar de sociala reformerna som hitintills inletts under Rousseffs presidentperiod.

Brasilianska krav på insatser mot våldtäkter

- Samhället har alltid underblåst våld mot kvinnor, och en stor andel av befolkningen lägger skulden på offret, säger Sonia Correa från Sexuality Policy Watch. Foto: Douglas Scortegagna/Flickr Creative Commons

Uppgifterna om att en 16-årig flicka nyligen utsatts för en gruppvåldtäkt av över 30 män i Rio de Janeiro utlöste kraftiga protester från tusentals kvinnor i Brasilien. Aktivister menar dock att det inte räcker med skärpta straff för att bekämpa de många sexualbrott som begås i landet.

Sidor

Prenumerera på Brasilien