Både poliser och kriminella utgör ett hot mot migranter i Mexiko

Varje år beger sig runt en halv miljon papperslösa migranter ut på en mycket farofylld resa genom Mexiko med förhoppningen att kunna ta sig norrut till USA. Migranterna riskerar att utsättas för mängder av allvarliga brott och förövarna kan vara både poliser och organiserade kriminella grupper.

Nicaraguanen Miguel, 32, har tillsammans med sin hustru under de senaste dagarna befunnit sig på en skyddad plats i den sydmexikanska delstaten Oaxaca. Detta efter att paret under sin resa i landet rånats och utsatts för utpressning av både poliser och medlemmar av ett gatugäng.

- Polisen rånade mig och gängmedlemmarna kräver två tusen dollar var av oss för att låta oss resa vidare, säger Miguel på telefon från staden Ixtepec.

Han och hans hustru rånades först av den lokala polisen i den sydmexikanska delstaten Veracruz, och när de sedan lyckats ta sig vidare till Ixtepec blev de utsatta för utpressning av gatugänget Mara Salvatrucha. Till sist lyckades de få skydd i ett härbärge för migranter.

Vanliga brott

Den här typen av berättelser har blivit allt vanligare bland de centralamerikanska migranter som tvingas ta sig den farofyllda vägen genom Mexiko för att nå fram till gränsen mot USA.

Denna vecka kommer Felipe González, representant för Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, IACHR, att besöka Mexiko för att studera situationen på plats.

- Vi kommer att ta upp ett antal av de problem som är mest akuta - som säkerheten för migranterna, bristen på samordning mellan statlig och lokal polis, och brotten mot de mänskliga rättigheterna, säger Fabienne Venet, som är ordförande för migrationsinstitutet Inedim.

Under sitt besök i Mexiko kommer González att träffa både myndighetsföreträdare och representanter för lokala och internationella organisationer.

Riskfylld resa

Experter och ickestatliga organisationer beräknar att närmare en halv miljon papperslösa migranter varje år reser genom Mexiko - där de bland annat riskerar att rånas, våldtas, kidnappas och mördas. Mexikanska myndigheter har identifierat 25 områden där riskerna för migranterna att utsättas för brott är som allra störst.

En samling organisationer som arbetar för migranternas rättigheter kommer att överlämna en rapport till González där de protesterar mot de övergrepp som begås - samt mot den straffrihet som tycks råda för dem som begår brott mot migranter.

- Vi vill fördöma de trakasserier och det våld som migranterna utsätts för, liksom det vi själva utsätts för på grund av att vi arbetar med att ge stöd till migranterna, säger nunnan Leticia Gutiérrez.

Hon leder en katolsk organisation som driver 54 härbärgen och soppkök för migranter. Organisationen har mottagit mordhot från såväl organiserade kriminella grupper som från myndighetsföreträdare och har fått sina strömgeneratorer saboterade och fönster sönderslagna.

Ökat antal kidnappningar

På senare tid har antalet kidnappningar av migranter skjutit i höjden. I augusti förra året hittades liken efter 72 mördade migranter utanför en ranch i delstaten Tamaulipas. Massakern hade utförts av knarkkartellen Los Zetas, som även genomför kidnappningar i syfte att få fram lösensummor.

I december förra året kidnappades 40 papperslösa migranter i delstaten Oaxaca, varefter de försvann spårlöst och för drygt ett år sedan kidnappades 80 migranter i Veracruz - ingen har sedan dess hört något om var dessa personer befinner sig.

Enligt Mexikos nationella människorättskommission, CNDH, kidnappades 20 000 migranter i landet under 2010. De begärda lösensummorna låg enligt kommissionen på mellan motsvarande 10 000 och 35 000 kronor per person.

- Situationen är komplicerad. Polisen samarbetar med den organiserade brottsligheten. Jag har ingen aning om hur vi ska kunna ta oss härifrån, säger Miguel från sitt skyddade boende i Ixtepec.

Organisationer som arbetar för migranters rättigheter kräver bland ordentliga utredningar av de brott som riktas mot migranter - samt att gärningsmännen börjar ställas till svars.

Text: Emilio Godoy/IPS
Foto: Tomás Castelazo/Wikimedia Commons