Åtta döda i demonstration

Åtta småbrukare och ursprungsfolk har dödats och 34 skadats i en våldsam konfrontation mellan säkerhetspolis och demonstranter på den Interamerikanska motorvägen i Guatemala.

Dödsskjutningarna skedde den fjärde oktober efter att Maya Kiche-invånare från området Totonicapán genomfört blockader i protest mot de ökade elpriserna och regeringens konstitutionella reformer samt för att försvara kommunal utbildning. Enligt tidningen El Periodico hade representanter från Totonicapán bett presidenten att dra tillbaka säkerhets- och polisstyrkorna från de blockerade områdena för att en dialog skulle kunna påbörjas - en förfrågan som inte fick medhåll.

Olika tolkningar

Skildringarna om vad som föranledde dödsskjutningarna går isär. Jorge Puac, en av deltagarna i protesterna, menar att militären attackerade demonstranterna utan förbehåll.
- Vi genomförde en fredlig manifestation när soldaterna kom och attackerade oss och började skjuta utan nåd, säger han till tidningen El Periodico.

Ett flertal av de som skadades i dödsskjutningen ställer sig bakom beskrivningen.

Guatemalas försvarsminister, Ulises Anzueto, hävdar i sin tur att militärfordon blev utsatta för ett bakhåll av demonstranter.
- Militären blev attackerad med stenar och påkar. En militärbil sattes i brand. Som tur var hann personalen evakueras innan, säger han.
Även president Otto Pérez Molina frånsäger sig ansvar och hävdar att militären inte var utrustade med skjutvapen utan endast med kravallutrustning.

Stark kritik

Ursprungsfolksorganisationer och bonderörelser riktar stark kritik mot regeringens uttalanden.
- Varför tog det presidenten mer än 24 timmar att komma med ett "klargörande"? Kanske för att regerings- och försvarsministrar inte har någon kontroll över vad sin personal? Eller behövs det tid för att försöka dölja fakta? Skriver småbrukarorganisationen Comité de Unidad de Campesina i ett uttalande och hänvisar bland annat till en bild tagen på platsen för dödsskjutningarna som föreställer en tungt beväpnad säkerhetsvakt.
FN:s högkommission för mänskliga rättigheter kommer nu undersöka vad som hände i Totonicapán.

 

Text: Lina Karlsson, Latinamerikagrupperna
Foto: Comité de Unidad de Campesina