Kraftverksarbetare avskedade efter strejk

Skicka vidare Skriv ut
2011-11-29 20:53 : Brasilien

Närmare 170 arbetare vid bygget av det omdiskuterade vattenkraftverket Belo Monte i delstaten Pará avskedades på tisdagen efter en strejk med krav på bättre villkor. Det är andra gången det händer under november månad.

Ungefär 1800 arbetare lade på fredagen ned arbetet och idag tisdag spärrade de av den transamazonska motorvägen i närheten av staden Altamira för att få uppmärksamhet för sina krav. Manifestationen gick lugnt till utan sammandrabbningar.

Arbetarna kräver i första hand att få ledigt för att kunna resa hem under de stundande jul- och nyårshelgerna, men presenterade också en lista på 16 krav på bättre arbetsvillkor. Till dem hör krav på att slippa byta arbetsuppgifter hela tiden, vilket nu är fallet enligt fackföreningssajten Causa Operária Online.

Samma dag som arbetarna genomförde sin manifestation publicerade företaget som är ansvarigt för bygget en lista på cirka 170 arbetare som sades upp med omedelbar verkan. De avskedade arbetarna skickades genast till närmaste busstation för att resa hem till sina delstater. Företaget nekar till att uppsägningarna skulle ha något med strejken att göra.

Arbetar i treskift

Kraftverksbygget Belo Monte är det största och dyraste projektet i den federala regeringens infrastrukturprogram PAC (Programa de Aceleração do Crescimento) och regeringen har bråttom att få det klart i tid. Därför pågår arbetet i treskift utan stopp ens under jul och nyår och pressen på arbetarna är stor.

Enligt organisationen Xingu Vivo Para Sempre (Xingu-floden lever för evigt), som samtalade med arbetarna på söndagen, var fler än 200 arbetare sjuka på grund av dålig mat och vatten. Fem fick läggas in på sjukhus i Altamira.

Den 12 november i år strejkade arbetare vid Belo Monte för första gången och även då sades 170 arbetare upp. Enligt Causa Operária Online vill byggkonsortiet till varje pris undvika att bygget stannar av på grund av arbetarnas protester, vilket hände nyligen på ett annat stort vattenkraftverksbygge, Jirau, i delstaten Rondônia.

Minister kritisk

Den brasilianske gruv- och energiministern Edson Lobão försvarade på tisdagen byggföretagens agerande i dessa konflikter. Enligt honom är inga byggnadsarbetare så väl behandlade i världen som arbetarna vid de brasilianska kraftverksbyggena. Ministern kritiserade också de enskilda organisationer, så kallade NGOs, som organiserar motståndet mot bland annat Belo Monte.

- I Brasilien finns fler än 340 000 enskilda organisationer. Fler än 300 000 av dessa försvarar INTE landets intressen, kommenterade Lobão när han öppningstalade på ett seminarium om naturgas och transportnät. Enligt honom handlar kritiken om "avundsjuka för att Brasilien arbetar i riktning mot sitt stora mål att gå från att ha varit världens sjunde största ekonomi till att bli den femte största."

Text: Lena Zetterström, Latinamerikagrupperna

Fler nyheter

Politik & Samhälle

VM-arenor skördar dödsoffer i Brasilien

2014-04-17 15:55 : Brasilien

Om mindre än två månader börjar fotbolls-VM i Brasilien och förberedelserna har omgärdats av förseningar och dödsolyckor.

"Jag tog barnen i händerna och sprang"

Mario och Mariela. Två av de omkring 11 000 drababde av branden i Valparaíso, Chile. Foto: Lisa Karlsson

Mariela och Mario är två av de omkring 12 500 människor som drabbats av helgens enorma brand i Valparaíso, Chile. Latinamerika.nu träffade dem på den skola som nu fungerar som härbärge för ett 90-tal personer.

Storbrand blottar sociala klyftor i Chile

2014-04-13 16:55 : Chile
Branden rasade okontrollerat över Valparaísos kullar under flera timmar på lördagen. Foto: Marco Herrera

Under lördagseftermiddagen spred sig en våldsam brand snabbt över kullarna i den chilenska hamnstaden Valparaíso. Omkring 12 500 personer har drabbats, närmare 3000 hus har brunnit ner till grunden och hittills har 15 personer rapporterats döda. Men tragedin blottar även stora sociala klyftor och brister i stadens infrastruktur.

Uppdaterad 2014-04-16

De startar agroekologiskola för kvinnor

2014-04-09 01:59 : Chile
Byggnaden där Anauri kommer att starta en agroekologiskola för kvinnor. Foto: Anamuri

Den kvinnliga lantarbetarorganisationen Anamuri är på väg att förverkliga en dröm – att starta en agroekologiskola för kvinnor.

USA försökte störta Castro med sms-tjänst

2014-04-08 01:45 : Kuba

USA:s biståndsmyndighet Usaid arbetade i flera års tid med en sms-tjänst som skulle bidra till den kubanska regimens fall. Den Twitter-liknande tjänsten var inriktad på unga kubaner och hade som mest 40 000 användare, innan den lades ner 2012.

Latinogäng etablerar sig i Spanien

2014-04-03 13:14 : Latinamerika, Europa
Foto: Wikimedia Commons

I kölvattnet av den ekonomiska krisen i Spanien har flera organiserade Latinamerikanska gäng etablerat i landet. Enligt tidningen El País finns det omkring 300 gängmedlemmar i Madrid.

FMLN-anhängare i Sverige firade valsegern

Diana Cruz, sångare i gruppen Los Lencas som uppträdde under festen. Foto: Marlon Perez

Samtidigt som FMLNs anhängare firade Salvadors Sánchez Ceréns valseger på El Salvadors gator firades triumfen även i Stockholm.

Colombiansk underrättelsechef dömd för förföljelse av svensk journalist

2014-03-25 14:42 : Colombia

Colombia är ett av världens farligaste länder för journalister. Den senaste veckans domslut där Carlos Alberto Arzayús, vice chef inom den nu nedlagda underrättelsetjänsten DAS, dömdes till tio års fängelse för att bland annat olaglig övervakning, visar att även utländska journalister lever farligt i landet. En av de drabbade av den olagliga förföljelsen är Dick Emanuelsson, svensk journalist med mångårig erfarenhet av rapportering från Latinamerika.

Från transitland till drogproducent

2014-03-21 17:35 : Honduras
Opiumvallmo. Foto: Andrew Smith/Wikimedia Commons

Honduras har länge varit ett stort transitland i droghandeln mellan Syd- och Nordamerika, vilket starkt bidragit till den skenande våldsbrottsligheten. Men på senare tid har det även blivit tydligt att det fattiga landet blivit allt mer intressant som producent för regionens mäktiga knarkmaffior.

Skärpta motsättningar efter rekordjämnt val

Med endast 6364 röster vann FMLNs Salvador Sánchez Cerén presidentvalet i El Salvador gentemot högerkandidaten Norman Quijano den 9 mars. Högerpartiet Arena hade dock svårt att acceptera förlusten i den avgörande valomgången med en sådan knapp marginal, och nu menar många att de politiska motsättningarna i landet kommer att skärpas.