Kraftverksarbetare avskedade efter strejk

Skicka vidare Skriv ut
2011-11-29 20:53 : Brasilien

Närmare 170 arbetare vid bygget av det omdiskuterade vattenkraftverket Belo Monte i delstaten Pará avskedades på tisdagen efter en strejk med krav på bättre villkor. Det är andra gången det händer under november månad.

Ungefär 1800 arbetare lade på fredagen ned arbetet och idag tisdag spärrade de av den transamazonska motorvägen i närheten av staden Altamira för att få uppmärksamhet för sina krav. Manifestationen gick lugnt till utan sammandrabbningar.

Arbetarna kräver i första hand att få ledigt för att kunna resa hem under de stundande jul- och nyårshelgerna, men presenterade också en lista på 16 krav på bättre arbetsvillkor. Till dem hör krav på att slippa byta arbetsuppgifter hela tiden, vilket nu är fallet enligt fackföreningssajten Causa Operária Online.

Samma dag som arbetarna genomförde sin manifestation publicerade företaget som är ansvarigt för bygget en lista på cirka 170 arbetare som sades upp med omedelbar verkan. De avskedade arbetarna skickades genast till närmaste busstation för att resa hem till sina delstater. Företaget nekar till att uppsägningarna skulle ha något med strejken att göra.

Arbetar i treskift

Kraftverksbygget Belo Monte är det största och dyraste projektet i den federala regeringens infrastrukturprogram PAC (Programa de Aceleração do Crescimento) och regeringen har bråttom att få det klart i tid. Därför pågår arbetet i treskift utan stopp ens under jul och nyår och pressen på arbetarna är stor.

Enligt organisationen Xingu Vivo Para Sempre (Xingu-floden lever för evigt), som samtalade med arbetarna på söndagen, var fler än 200 arbetare sjuka på grund av dålig mat och vatten. Fem fick läggas in på sjukhus i Altamira.

Den 12 november i år strejkade arbetare vid Belo Monte för första gången och även då sades 170 arbetare upp. Enligt Causa Operária Online vill byggkonsortiet till varje pris undvika att bygget stannar av på grund av arbetarnas protester, vilket hände nyligen på ett annat stort vattenkraftverksbygge, Jirau, i delstaten Rondônia.

Minister kritisk

Den brasilianske gruv- och energiministern Edson Lobão försvarade på tisdagen byggföretagens agerande i dessa konflikter. Enligt honom är inga byggnadsarbetare så väl behandlade i världen som arbetarna vid de brasilianska kraftverksbyggena. Ministern kritiserade också de enskilda organisationer, så kallade NGOs, som organiserar motståndet mot bland annat Belo Monte.

- I Brasilien finns fler än 340 000 enskilda organisationer. Fler än 300 000 av dessa försvarar INTE landets intressen, kommenterade Lobão när han öppningstalade på ett seminarium om naturgas och transportnät. Enligt honom handlar kritiken om "avundsjuka för att Brasilien arbetar i riktning mot sitt stora mål att gå från att ha varit världens sjunde största ekonomi till att bli den femte största."

Text: Lena Zetterström, Latinamerikagrupperna

Fler nyheter

Politik & Samhälle

Ny lag begränsar pressfriheten i Honduras

2014-07-18 08:41 : Honduras

En ny säkerhetslag i Honduras utgör ett hot mot pressfriheten i landet och innebär att offentliga uppgifter som anses känsliga kan hemligstämplas i upp till 25 års tid. Det visar en ny rapport från ett statligt organ.

Fredsobservatörer får stanna i Guatemala

2014-07-13 10:06 : Guatemala

Sent under kvällen den 10 juli kom beskedet att Guatemalas migrationsmyndighet river upp beslutet att häva visumet för de två internationella observatörerna från Internationella Fredsbrigaderna (PBI). Nyheten kom bara timmar innan observatörerna skulle ha tvingats lämna landet.

Fredsobservatörer utvisas från Guatemala

2014-07-09 00:53 : Guatemala
Specialstyrkan intar gruvmotståndslägret La Puya Fotograf: Oscar Galvez, Waqib’ Kej

Två internationella observatörer från organisationen Internationella Fredsbrigaderna (PBI) förlorar sina visum och har 10 dagar på sig att lämna Guatemala. Observatörerna, med spanskt och chilenskt medborgarskap, anklagas av regeringen för att ha stört den allmänna ordningen vid de våldsamma avhysningarna i La Puya i slutet av maj, en uppgift som PBI tillbakavisar.

Kraftig minskning av kokaodlingar i Bolivia

2014-07-08 21:12 : Bolivia

Kokaodlingarna i Bolivia minskade förra året med 9 procent och under de senaste tre åren har minskningen varit hela 26 procent. Det rapporterar FN.

Ökade risker för barn under fotbolls-VM

2014-07-01 15:50 : Brasilien

Medan fotbolls-VM rullar vidare i Brasilien varnar flera organisationer för att många barn på olika sätt kan utnyttjas i samband med arrangemanget, som lockat till sig närmare 3,7 miljoner turister.

Fotbolls-VM - vem vinner och vem förlorar?

2014-06-26 09:15 : Brasilien
João Pedro cred Max da Rocha (1).jpg

Miljardrullningen till fotbollsarenorna som ger plats åt VM-matcherna i Brasilien kritiseras av landets sociala rörelser, som i stället vill se satsningar på vård och utbildning. Samtidigt drar Fifa och dess privata sponsorer in miljontals amerikanska dollar genom evenemanget.

Fredsförhandlingar i fokus inför valet

En valstrategi enligt vissa – en tillfällighet enligt andra. Bara dagar inför den avgörande presidentvalomgången i Colombia tillkännager den sittande presidenten Juan Manuel Santos inledningen av förberedande fredsförhandlingar med gerillan Ejército de Liberación Nacional (ELN)

Protester har ersatt VM-febern

2014-06-12 00:07 : Brasilien

När Brasilien valdes som värd för årets VM-slutspel i fotboll utbröt en nationell eufori i landet, som vunnit världsmästerskapet flest gånger av alla nationer. Jätteeventet sågs som en kröning av landets snabba ekonomiska framgångar. Men nu förbereder sig få brasilianare på fest.

Världens längsta linbana för kollektivtrafik hänger över La Paz

2014-06-10 19:13 : Bolivia
Mi Teleférico, Bolivia.

Den 30 maj invigdes den första av tre planerade linjer i linbanesystemet Mi Teleférico som ska underlätta för resande inom La Paz och mellan La Paz och grannstaden El Alto. Latinamerika.nu har provåkt.

Våldsamma avhysningar i La Puya

Gruvmotståndet i La Puya slogs ner våldsamt den 23 maj. Foto Oscar Galvez, Waqib'Kej

Med våld och tårgas avhystes den 23:e maj motståndsrörelsen La Puya i Guatemala från sin fredliga vägblockad, där de i över två år lyckats hindra gruvföretaget Kappes Kassiday & Associates att bedriva sin verksamhet. Nu är företagets maskiner på plats. Detta kort efter att dialogen mellan regeringen och motståndsrörelsen brakat ihop.