Är slutet nära för La Maestra?

Mexiko har haft, och har, sin andel korrupta, omsusade och omdiskuterade politiker. Men få av dessa rör upp så många känslor som Elba Esther Gordillo, ledare för lärarunionen i Mexiko. Efter hennes arrest i tisdags ställer sig många mexikaner frågan om det är en politisk arrest av det nyinsatta partiet PRI och om gripandet kommer att göra någon skillnad. Är det början på slutet för Gordillo och början på något nytt för Mexiko?

Gordillo arresterades på tisdagen anklagad för att förskingrat 2 miljarder pesos (ungefär hälften av summan i svenska kronor) från unionens medlemmar till olika konton kopplade till hennes familjemedlemmar. Hon är även anklagad för korruption under åren 2008-2012. Latinamerika.nu lyfte ämnet redan i höstas då hon förra året mötte stor kritik i en dokumentär som skildrade klyftorna mellan de kommunala och privata skolorna i Mexiko.

Gordillo

Elba Esther Gordillo är kvinnan och politikern som suttit som ledare för fackförbundet Sindicato Nacional de Trabajadores de la Educación (SNTE)
sedan 1989. Hon har med järnhand lyckats hålla sig kvar och enligt Reuters har några av Mexikos forna presidenter ryggat tillbaka när hon har rutit till.

Gordillo föddes in i fattiga familjeförhållanden och efter hennes faders död började hon lära bönderna i hennes område att skriva och läsa. Hon gifte sig därefter med en äldre lärare som dock var sjuk och hon gav honom en av sina njurar. Han gick dock inte att rädda så vid 18 års ålder blev Gordillo änka, ensam med en dotter.

Hon flyttade därefter till Mexiko City där hennes arbete blev uppmärksammat av hennes föregångare på SNTE., Carlos Jonguitud Barrios. Han tog henne under sina vingar, och det har spekulerats i om de hade en kärlekshistoria eller inte, något Gordillo varken vill bekräfta eller förneka.
Hon har under sin tid vid makten knutit de band som är nödvändiga för att de inte ska kunna flytta henne samt hittat stöd av lärarna som utvecklat ett system som inte är hållbart. I Mexiko är nämligen tjänsten som lärare något som går i arv, och eftersom hon ser mellan fingrarna med den dåliga standarden på skolan har hon många lärare som inte jobbar men får lön, bakom sig.

Hon utökade även sin makt genom att starta ett eget parti som stöttade den förre presidenten Felipe Calderon. Kritiken mot henne har dock varit hård då hon aldrig gömt sin förmögenhet och köpt lyxhus, fina bilar, samt dyra märkeskläder. Detta har retat upp de lärare som sliter dagligen för att ge barnen på de kommunala skolorna en hygglig utbildning för nästan ingen lön alls.

2005, inför valet följande år, startade hon sitt egna parti, PANAL, med hennes barnbarn, Luis Castro Obregón, som partiledare. Genom att erbjuda förra presidenten Calderon stöd från hennes parti lyckades hon köpa platser åt sina närmaste i hans regering.

2008 fångades hon på bild då hon överlämnade nya bilar av sorten Hummer till de lokala fackledarna för att få de att jobba med henne. Bilar som hon när media fick nys om historien tog tillbaka.

Den mexikanska journalisten och kritikern Carlos Loret de Mola som intervjuat Gordillo för en dokumentär om skolan frågade sig själv och Mexiko om de skulle skapa sig ett annat litet monster. Då Gordillo varit politisk engagerad i över en kvarts sekel är det många som oroar sig att hennes eventuella ersättare skulle vara hennes nickedocka. Varför det spekuleras i detta beror på att henne föregångare Jonguitud Barrios, fick avgå, berodde till stor del att han enade unionen i strejker mot regeringen, han utövade svågerpolitik samt förskingrade pengar från unionen. Han porträtterades i media som en gangster, precis som Gordillo, och anklagades för precis samma saker som Gordillo nu anklagas för.

Enligt Miami Herald är Gordillo en utmärkt måltavla då hon, förutom att vara emot Peña Nietos senaste reform, skaffat sig ett x antal fiender under sin tid vid makten.

Hon har bland annat kallat en av de förra partiledarna för PRI, Roberto Madrazo, för en skamfläck för Mexiko, i en direktsänd radioshow 2005,
Hon har av många beskrivits som 'Mexikos mest hatade kvinna'. I en tv-intervju förra veckan uttalade sig dock Gordillo och betonade att det finns ingen som är så älskad av sina väljare som hon är, och att hon bryr sig om sina lärare.

Enligt en mexikansk journalist, Jorge Zepeda Paterson, kan Gordillo och hennes union skapa rabalder om de väljer att stänga ner skolorna. Detta skulle kunna ske då Peña Nieto enligt Paterson varken har tid eller möjligheter att avsätta henne i skymundan från media. I ett tal på hennes senaste födelsedag deklarerade Gordillo att hon vill ha skrivet på sin gravsten; 'Här vilar en krigare. Hon dog som en krigare'.

Reformen

Att gripandet av Gordillo inte skulle vara politiskt bundet är många av experterna kritiska till. Detta då hon greps dagen efter Peña Nieto infört den nya skolreformen. I denna centraliseras anställning och uppsägning av lärare samt hanteringen av deras löner bort från unionen till regeringen. Reformen ger också regeringen rätt till att kräva en viss standard på klassrummen och skolmiljön, något unionen med Gordillo i spetsen till större del struntat i.

Mexikos motsvarighet till den svenska justitiekanslern, Jesus Morillo, uttalade sig efter gripandet, förnekade att gripandet skulle vara av politisk karaktär, men påpekade att under den här regeringen står ingen över lagen.

Emellertid ställer sig många frågan varför de valde att arrestera Gordillo nu, bortsett från reformen, och vad det kommer att leda till. Enligt Reuters är detta PRIs första steg bort från monopolet som legat över utbildningen, oljan samt Carlos Slims telekomförtag. Samtidigt spekuleras det i huruvida PRI strävar efter att centralisera makten som de hade 1929-2000 då Mexiko var en 'demokratisk' enpartistat.

Pengarna och Korruptionen

Gordillo anklagas för förskingring mellan åren 2008 till 2012. Åklagaren säger sig ha bevis som kopplar Gordillo till olika konton i USA och Schweiz. Hon ska sedan genom dessa finansierat klädköp på en lyxkedja i USA, överfört pengar till ett företag skrivet på hennes avlidna mor som sedan finansierade två fastigheter i Kalifornien, otaliga plastikoperationer samt överföringar till ett privat jetflyg företag.

Förutom att ha köpt bilar till de anställda som står henne närmaste har hon även bjudit 125 av dessa samt medföljande familjer på kryssning runt Hawaii. Detta var något hon hade planerat att göra ytterligare en gång i december förra året, men ställde in i sista minuten i samband med att kongressen röstade igenom den nya skolreformen.

Det talas om att Gordillo kommer att kunna få ett straff så högt som 30 år för vad hon anklagas för. Emellertid kan man i Mexiko från 70 års ålder omvandla straffet till husarrest. Något 68-åriga Gordillo förmodligen kommer dra nytta av om hon anses skyldig till brott.
Gordillos reporterade inkomst från 2009 till 2012 har uppskattats till cirka 1,1 miljoner pesos (ungefär hälften i svenska kronor)

Text: Linda Nyström, Frilansskribent