Tolv gripna vid protester mot gruva

Runt 40 personer skadades efter att polisen i början på februari med våld vräkte och arresterade de människor som samlats för att protestera mot det kanadensiska gruvföretaget B2Gold i Santo Domingo, Nicaragua. Nu har tolv av de protesterande också häktats. I april kommer de att ställas inför rätta.

Det var redan för sex månader sedan som de småskaliga gruvarbetarna började protestera mot det kanadensiska gruvföretaget B2Gold och deras gruva i kommunen Santo Domingo i Chontalesprovinsen i centrala Nicaragua. De småskaliga gruvarbetarna, som bryter guld på traditionellt vis och sedan säljer det till B2Gold, har bland annat krävt rättvisa priser och utrustning för sitt arbete, uppger TeleSur:s nyhetssajt.

Genom att fortsätta med småskalig utvinning hoppas de kunna skydda tillgången till allmän mark och generera rättvisare priser. B2Gold menar i sin tur att de har lagt kraft på att försöka hitta lösningar baserade på dialog men att det inte har fungerat. Den 9 februari satte polisen stopp för protesterna.

Julia Mendoza, ledare för Asociación de Pequeños Mineros de Santo Domingo (Associationen för småskaliga gruvarbetare från Santo Domingo), uppger till Telesur att demonstrationen gick lugnt till väga när polisen kom för att avhysa dem, bland annat genom att använda tårgas.

Tidigare har B2Gold fått kritik av miljöexperter som menar att vattnet i floden Río Mico i Chontales är förorenat på grund av gruvan och även miljöaktivister samt lokalbefolkning fanns på plats under protesterna i början av februari.

Kritik mot gripandena

12 av de protesterande gruvarbetarna har gripits och sitter nu häktade i väntan på den rättegång som ska genomföras den 25 april. Bland annat står de åtalade för dödshot och för att ha förstört egendom.
Gonzalo Carrión, chef för Nicaraguas Centrum för mänskliga rättigheter (CENIDH), är kritisk till polisens ingripande och menar att gruvarbetarna blev utsatta för kränkningar mot de mänskliga rättigheterna. Enligt La Prensa sade han bland annat att polischefen Javier Carillo först agerade medlare, men sedan ”utövade förtryck”.

Wendy Flores, också från CENIDH, sade exempelvis i La Prensa att det inte är tydligt i åtalet vilket ansvar och vilken delaktighet var och en av de anklagade har.

Borgmästaren i Santo Domingo, Nelson Àlvarez, är också han kritisk. Tillsammans med småskaliga gruvarbetare har nu uppmanat miljöutskottet att resa till området för att lyssna till de klagomål som lokalbefolkningen har gentemot gruvdriften, liksom för att säkerhetsställa bevarandet av vattenkällan i området.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *