Allt fler latinamerikanska migranter flyr krisen i Spanien

Det ekonomiska läget i Spanien gör att migranter som en gång lämnat sina hemländer nu återvänder. För första gången på tio år är det fler som lämnar Spanien än som anländer.

- Vad i hela världen händer med Spanien?, frågar sig Hernán Bocchio, en 43-årig argentinsk arkitekt och trebarnspappa som har varit arbetslös i fyra år och som nu överväger att flytta till Brasilien efter att ha fått ett jobberbjudande.

Bocchio har bott i Spanien sedan han var 17 år. Han berättar om argentinare som redan lämnat landet och andra som är på väg att återvända till Argentina eftersom de knappt har råd att betala sin hyra längre.

För första gången på tio år är det fler migranter som lämnar Spanien än som kommer till landet från andra länder. Det beror främst på den allvarliga ekonomiska krisen som slagit hårt mot Spanien och flera andra länder inom EU.

Enligt Nationella institutet för statistik, INE, lämnade över 507 000 människor landet förra året - och de flesta av dem hade tidigare kommit till Spanien från andra länder, främst i Latinamerika. Samtidigt anlände över 457 000 personer under året.

Mellan 2004 och 2007 kom cirka 600 000 människor årligen till Spanien från andra länder. Nu är utflödet av människor större än inflödet, befolkningen kämpar med att klara en av de värsta kriserna i landets historia.

De senaste åren har antalet ecuadorianer och bolivianer i Málaga i södra Spanien minskat med 30 procent, enligt Gerardo Valentín, talesperson för Federationen för latinamerikanska förbund, Fedesur.

Arbetslösheten påverkar

Arbetslösheten i Spanien är för närvarande 21 procent och många migranter från Ecuador, Bolivia och Colombia som arbetat inom byggindustrin eller inom hotellbranschen har drabbats särskilt hårt av den rådande situationen.

- Det är en kombination av sociala, politiska och psykologiska omständigheter som gör att migranter återvänder hem, bland annat av rädsla för att den nya högerregeringen i Spanien ska införa åtgärder som påverkar dem, säger Valentín som kommer från Bolivia och som bott i Spanien i 24 år.

Många latinamerikanska arbetare vill inte stanna kvar i Spanien eftersom de tjänar mindre pengar och möter allt större svårigheter. De väljer att återvända till hemlandet för att också dra nytta av det stödprogram som den spanska regeringen införde 2008 i samarbete med de länder som Spanien har bilaterala pensionsavtal med, bland annat elva länder i Latinamerika.

Enligt överenskommelserna kan arbetslösa migranter som lagligen vistas i landet och som vill återvända till hemlandet välja att i förväg få den arbetslöshetsersättning som de har rätt till i Spanien samt få uppgifter överförda till system i sitt hemland för beräkning av framtida pensioner.

Enligt uppgifter från Internationella organisationen för migration, IOM, kommer en tredjedel av migranterna i Spanien från Latinamerika. Statistik från INE för 2011 visar att de flesta kommer från Ecuador, Colombia, Bolivia, Peru, Argentina och Brasilien.

Men att återvända är inte alltid enkelt.

- Människor som återvänder bär på en stor känslomässig börda eftersom deras planer för ett bättre liv misslyckats, säger Víctor Saez från Chilenska migranters förbund i Spanien, Aches.

Han tillägger att många chilenare lämnar Spanien för Norge, Storbritannien, Schweiz eller Sverige i hopp om en andra chans.

- Det är svårt att åka tillbaka. Särskilt när du känner att du inte har uppnått dina mål, säger Tahí Abrego från Realidades, en boliviansk organisation med fokus på sociala rättigheter.

Även spanjorer lämnar

En hel del väljer att stanna kvar i Spanien och hoppas på en förändring av situationen - som dock inte ser ut att förbättras enligt prognoser från Internationella valutafonden och Spaniens centralbank.

- Jag föredrar att ha det dåligt ställt i Spanien än att ha det dåligt ställt i Argentina, säger Bocchio som tror att han kommer att tacka nej till jobberbjudandet i Brasilien och "vänta ut stormen".

Patricia Rusmigo, från den uruguayansk-spanska sociala och kulturella organisationen Acuma säger till IPS att många uruguayaner återvänt till hemlandet.

- Situationen där är inte lika svår som den var och det finns fler jobbmöjligheter nu.

Hon har själv bott elva år i Spanien med sina tre barn och säger att det är en svår sak att packa sina väskor och börja om igen.

- Jag skulle själv behöva befinna mig i en väldigt svår situation för att kunna tänka mig att åka tillbaka till Uruguay.

Joaquín Arango, chef för Centret för studier av migration och medborgarskap, Cemc, vid Ortega y Gasset universitetet i Madrid menar att det är en överdrift att tala om att många migranter lämnar landet.

- Det verkar stämma att fler lämnar Spanien än tidigare men än så länge är det blygsamma siffror det handlar om. Med tanke på den enorma krisen har förändringen varit ganska liten.

Den höga arbetslösheten och bristen på möjligheter tvingar också ett stort antal spanska medborgare, mestadels unga och välutbildade, att söka lyckan utomlands. De lämnar Spanien, bland annat för länder i Latinamerika som varit relativt oberörda av den ekonomiska krisen i världens rika länder.

Text: Inés Benítez/IPS