Allt fler emot totalt abortförbud

En övervägande majoritet av den nicaraguanska befolkningen är emot det totalförbud mot abort som råder i landet. Det visar en ny undersökning som presenterades i samband med den internationella dagen för kvinnors hälsa i måndags.

76,3 procent av nicaraguanerna är för en omarbetning av den lag som totalförbjuder abort i landet medan bara 19,9 procent anser att det ska fortsätta gälla som den är, enligt en undersökning genomförd av ett lokalt konsultföretag som publicerades i dagstidningen El Nuevo Diario i måndags. Siffrorna presenterades samma dag av den icke-statliga organisationen, Movimiento Autónomo de Mujeres i samband med den internationella dagen för kvinnors hälsa.
Undersökningen visar vidare att stödet för en omarbetning ökar och att sex av tio nicaraguaner är för terapeutisk abort när det är fara för mammans liv medan fem av tio tycker att det bör tillåtas när fostret är missbildat eller utav skäl kopplade till mammans mentala hälsa.

Förbudet leder till dödsfall

- Kriminaliseringen av abort fortsätter att vara den värsta formen av förnekande av mänskliga rättigheter för kvinnor och orsaken till dödsfall som annars kunde undvikas, säger Juanita Jiménez, verkställande direktör för Movimiento Autónomo de Mujeres.

Fram till 2006 tilläts terapeutisk abort, enligt radiokanalen La Gentes hemsida, om det var "vetenskapligt bevisat, minst tre läkare deltog och maken eller annan anhörig gav sitt medgivande". I samband med valet samma år, då sandinistpartiet (FSLN) återtog makten efter 16 år, totalförbjöds abort. Detta efter att nuvarande presidenten Daniel Ortega lyssnat på framställningar gjorda av såväl den katolska som den evangeliska kyrkan.
Beslutet har kritiserats hårt av bland annat det nicaraguanska läkarförbundet, kvinnogrupper, Human Rights Watch, FN och EU.

Text: Simon Lundh, Svalorna Latinamerika