Åklagarens starkaste bevis för terrorism - en Che Guevara-T-shirt

Luluncoto är det mest uppmärksammade rättsfallet i Ecuador. Efter att ha suttit fängslade i elva månader påbörjas nu rättegången för Cristina Campaña och Abigail Heras. Båda är anklagade för terrorism.

För snart ett år sedan, i mars 2012, avbröts aktivisternas möte av att elitpolisen stormade in i möteslokalen i området Luluncoto i södra Quito. Royce Gomez, 26-årig tandläkare från Guayaquil, var en av dem som häktades. Han säger till LA.NU att han och hans kamrater efterfrågade en
arresteringsorder och att det tog sju timmar för polisen att visa upp en sådan. 

   
- Att polisen arresterade oss med våld och utan arresteringsorder är en  kränkning av de mänskliga rättigheterna. I Ecuador driver regeringen en kriminalisering av sociala protester, social aktivism och oliktänkande. 

Enligt Royce hade agenter förföljt honom och några andra deltagare under ett par dagar innan mötet. Royce berättar om bakgrunden till mötet.

        
- Det var ett förberedande möte för att diskutera ämnen som Sumak Kawsay (ett gott leverne), Ecuadors konstitution och demokrati. Tillsammans med många andra organisationer och grupper planerade vi att genomföra en marsch den 3 mars 2012 för vattnet, livet och urspungsfolkens värdighet.

Royce Gomez: Kristina Eriksson

Ifrågasatt bevismaterial

En månad efter gripandet genomförde polisens insatsstyrka husrannsakan hos de gripnas familjer. Där hittade de röda tröjor med Che Guevara-tryck, skivor av den chilenska vissångaren Victor Jara, politiska böcker och näsdukar från det socialistiska partiet Sandinisterna i Nicaragua. Enligt den nya strafflagen från 2010 räckte det här som bevismaterial  för att misstänkas för terrorism.

Männen släppta, kvinnorna fortsatt fängslade

Royce och de andra fem männen från gruppen släpptes den 21 december. Detta efter en hungerstrejk och advokaternas krav om frigivande på grund av bristande bevis. Cristina Campaña och Abigail Heras, 23 och 28 år gamla, nekades frihet trots att de står inför samma rättsprocess. El
Comercio rapporterar att kvinnornas advokater lämnat in begäran om tillfälliga skyddsåtgärder till Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter.

Rättegångens första vecka - elitpolisen vittnar

Rättegången mot Christina och Abigail inleddes i måndags och kan leda till åtta års fängelsestraff. Rättegången sker bakom stängda dörrar så det är begränsad information som når ut till allmänheten. Royce Gomes uppdaterar oss:

         
- Rättegångens första vecka har handlat om att poliserna som grep oss har vittnat om vad som hände under det första dygnet. De vidhåller att vi hade planerat att utföra terroristaktioner. Även poliserna som utförde kartläggningen och förföljelsen av oss aktivister före tillslaget har avlagt vittnesmål och de har inte hittat några bevis som kan koppla oss till något brott. Polisernas vittnesmål är motsägelsefulla och inte trovärdiga.
Cristina och Abigail är oskyldiga. Det enda "brott" de begått är att de tänker annorlunda än regeringen och att de anordnat ett möte. Det här handlar om förtal och ärokränkning, det är bara påhitt att vi har idéer om att störta regeringen och sätta ut bomber. Vi slutar aldrig kämpa för rättvisa och nästa vecka hoppas vi som suttit fängslade på att få vittna inför domarna.

Text: Kristin Eriksson Valentim, Praktikant Latinamerikagrupperna/ECUARUNARI

Foto: "No estamos todos faltan los diez de Luluncoto"