33 gruvarbetare instängda efter ras

Gruvarbetare, brandkår och polis från hela Chile arbetar med att gräva fram de 33 arbetare som stängts in i guld- och koppargruvan San José, 4 mil nordöst om staden Copiapó, efter torsdagens ras.

Hur allvarligt läget är för de 33 arbetarna är i nuläget oklart. Om de lyckats nå gruvans skyddsrum där mat och vatten finns kan de klara sig i flera dagar, men ännu vet man inte om de kunnat ta sig dit eller ej.

Orsaken till raset är även den oklar. Enligt anhöriga till de instängda gruvarbetarna som uttalat sig i chilenska medier har gruvan "gråtit" under en längre tid; det vill säga vatten har läckt in genom sprickor i väggarna. Ett fenomen som anses vara en varningssignal för att gruvan kan rasa.

Enligt tidningen La Nación ser situationen liknande ut i flera chilenska gruvor. Orsaken uppges vara det höga priset på koppar, som får små och medelstora gruvföretag att hålla sina gruvor igång trots risken för ras. Arbetarna kan erbjudas högre lön vilket också gör att de accepterar större risker.

Chiles president, Sebastián Piñera, sa i ett tal på söndagen att en utredning kommer att tillsättas för att ta reda på orsaken till raset och vem som bär ansvaret för olyckan.

Text: Lisa Karlsson