23 mexikaner dör dagligen av undernäring

Mexikanska statistiska centralbyrån (Instituto Nacional de Estadística y Geografía, INEGI) informerar att mellan åren 2000 och 2011 dog mer än 102 000 personer i landet på grund av näringsbrist, i genomsnitt cirka 23 personer per dag, det vill säga nästan en per timme.

Sedan 2004 är undernäring den trettonde vanligaste dödsorsaken i landet. De mest drabbade är äldre och barn. 75 procent av dödsfallen är koncentrerade till personer från 65 år och uppåt, medan 7 procent förekommer hos barn yngre än ett år.

De tio stater som rapporterar flest dödsfall i Mexiko är Veracruz, Oaxaca, Puebla, Jalisco, Guanajuato, Mexiko city, Michoacan, Chiapas och Guerrero. I landet där den rikaste mannen i världen , Carlos Slim Helú, bor, lever också 21 miljoner mexikaner i extrem fattigdom.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, är konsekvenserna av undernäring för barn en försenad tillväxt och psykomotorisk utveckling, minskad fysisk arbetsförmåga och minskade intellektuella prestationer i skolåldern samt mottaglighet för sjukdomar som fetma, diabetes, hypertoni och funktionshinder.

Trots denna statistik har det under de senaste sex åren har det inte gjorts några väsentliga budgeteringar för åtgärdsprogram för att minska hungern och undernäringen.

Text: Elena Frid