12 oktober en svart dag för ursprungsfolk

Inför ursprungsfolkens kampdag den 12 oktober samlades representanter från Ecuadors ursprungsfolk i ett nationellt stormöte, med titeln "Ecuador: folk och nationaliteter - 520 år  för att forma ett 'Ecuador av färger'". 

- För oss är det här datumet förknippat med mycket negativt, men samtidigt inspirerar det oss som folk och nationaliteter att bli starkare och att fortsätta kämpa.

Detta sa Mónica Chuji, från den amazonska organisationen CONFENIA. Hon är en av deltagarna på det stormöte som har anordnats av ursprungsfolksorganisationer i Ecuador för att uppmärksamma datumet.  

Ingen anledning att fira

I hela Latinamerika uppmärksammas den 12 oktober, dagen då Columbus kom till Latinamerika. Traditionellt sett har dagen gått under namnet 'día de la raza' (rasdagen), men i flera länder har detta ändrats. Sedan förra året firas i Ecuador istället 'dagen för interkulturalitet'. För landets ursprungsfolk finns det dock ingen anledning att fira.

- Det är en svart dag för oss. Dagen då ett folkmord tog sin början och ett system av förtryck skapades, säger Asencio Farinango, som är ledare för organisationen ECUARUNARI.

En plurinationell stat

För ECUARUNARI och de andra ursprungsfolksorganisationerna står skapandet av plurinationalitet och andra alternativa utvecklingsmodeller i centrum. Sedan Ecuador skrev sin nya konstitution år 2008 definieras staten just som plurinationell. Umberto Cholango, ledare för organisationen CONAIE, underströk att konstitutionen är ett resultat av en hård kamp.

Bara några få månader inför valet i Ecuador 2013, blev regeringen under stormötet kritiserad för att inte följa konstitutionen, bland annat genom att inte respektera ursprungsfolkens rätt till territorier. En ledare från en organisation i Amazonas sa:

- De säger att olja är utveckling och framsteg, men vi har inte sett någon utveckling. Vi vill inte se någon exploatering av olja inom våra territorier. Punkt.

Ecuadors utbildningssystem kritiserades starkt som ett medel för att stöpa landets invånare i samma form. En av dagens deltagare var Tupac Amaru. Han kommer från Otavalo, men bor i Quito där han studerar kommunikation på universitetet: 

                             
- Redan som ung var jag medveten om att vi lever i ett system som kännetecknas av ett förtryck och diskriminering. Jag ifrågasatte alltid det de lärde ut i skolan.

Idag är Amaru medlem i ett kollektiv som besöker olika byar för att sammanställa ursprungsfolkens traditionella kunskaper:

                                     
- Vi lär ut kunskap på många olika sätt. Genom våra berättelser och genom vår relation till naturen. Viktigast av allt är vårt språk. Det är dörren till vår kultur.

Text: Frida Närman, praktikant Latinamerikagrupperna
Kim Moberger, Latinamerikagrupperna

Foto: Kim Moberger