10-årig pojke död i protester

Minst tre personer har dött under de senaste dagarnas protester som förts mot lag 72 - en lag som godkänner försäljning av mark i området Zona Libre i provinsen Colón. Ett av offren är en tioårig pojke.

Det var i fredags förra veckan som protesterna startade i staden Colón i norra Panamá efter att den nationella församlingen godkänt den lag som möjliggör privatisering av marken i Zona libre de Colón (ZLC) , i närheten av Panamakanalen. Polis och demonstranter sammandrabbade under våldsamma former och under fredagen avled en tioårig pojke efter att han träffats av en kula under manifestationen. Ytterligare två personer har bekräftats döda, men enligt organisationen Frenadeso är det fler än tre personer som har avlidit till följd av demonstrationerna. På deras hemsida namnger de fem personer som uppges ha dött.

Fruktar högre arbetslöshet

Enligt BBC Mundo har Panamás president Ricardo Martinelli hävdat att utförsäljningen av den statliga marken kommer att gynna regionen. Invånare fruktar dock att lagen kommer ta bort arbetstillfällen och sänka lönerna i området, något som blev startskottet till de starka protesterna. Det faktum att de sociala förhållandena är tuffa i området och arbetslösheten hög sägs också ha bidragit till det starka motståndet.

Dragit tillbaka lag via twitter

Efter de våldsamma sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis lät presidenten, som vid tillfället befann sig i Japan, meddela via sitt twitter-konto att han kan dra tillbaka lagen om det är det invånarna önskar, men att det också kommer innebära att "hyrorna ökar med 100 % ". Tillkännagivandet togs inte emot med blida ögon av de sociala rörelserna i Colón. Enligt tidningen El Siglo sade Felipe Cabeza, från Frente Amplio por Colón (Bred front för Colón) att twitter inte är ett officiellt dokument och att de vill att församlingen ska upphäva lagen. Enligt uppgifter fortsätter protesterna mot lagen.

Text: Lina Karlsson, Latinamerikagrupperna
Foto: Jean Fuentes

Fakta

LA ZONA LIBRE

La Zona Libre i Colón på Panamas Atlantkust är sedan 1948 ett område som är befriat från skatt. Det ägs av staten som hyr ut mark till små, medelstora och stora företag som kan importera och exportera varor helt utan tullavgifter. Panamas president Ricardo Martinelli vill med lag 72 göra det möjligt för staten att sälja marken i Zona Libre. Företagarna är rädda att försäljningen ska innebära att de inte längre får möjlighet att fortsätta hyra mark för sin verksamhet, eller att det helt enkelt ska bli för dyrt när någon privat intressent köper marken.

 Källa: Lokala medier

Faktatext: Daniel Söderqvist